Det säger Rolf Hansson som drev hotel Terraza i många år. Numera är det hans barn som har tagit över rörelsen.

Rolf Hansson går in i debatten kring kosttillskottet Vitaepro som Expressen har granskat i ett reportage.

Biverkningar

Granskningen visar att preparatet kan ge allvarliga biverkningar och läkare dömer ut pillren. Terraza-Rolf är en av tusentals svenskar som har provat kosttillskottet och han känner sig lurad.

– Jag har ätit Vitaepro i flera år utan att det gett någon lindring i mina värkande leder eller ömmande muskler. För ett halvår sedan slutade jag och till en början blev jag faktiskt bättre i både leder och muskler, säger han.

Trovärdiga kändisar?

Artisten Niclas Wahlgren är en av kändisarna som gör reklam för preparatet. Han säger till Expressen att han har ätit pillren men inte gör det nu längre.

”Jag fick snuskigt bra betalt, säger Niclas Wahlgren om sin tv-reklam för Vitaepro"

I reklamen berättar skidåkaren Stig Strand och simmerskan Louise Karlsson om fördelar med kosttillskottet Vitaepro. I Danmark, Finland och i Norge gör andra kändisar motsvarande reklam.

Företaget bakom kosttillskottet, Vitaelab, hävdar att preparatet ska vara bra för hjärtat, immunsystemet och för kroppens celler, muskler och leder.

Enligt Expressen är de norska affärsmännen bakom Vitaepro, stämda av Konsumentverket för vilseledande reklam. Även Livsmedelsverket är mycket kritiskt till företagets marknadsföringsmetoder.

Lurar pengar av folk

Annons

Rolf Hansson reagerar mot att kändisar som Stig Strand gör reklam för preparatet.

– Stig Strand som uppfattas som en ärlig kille och som pratar om något sånt här, då tror man på det.

– När folk har ont, då kan man bli desperat för att komma ifrån smärtan. Då kan man tro på vad som helst. Vissa kändisar uppfattar man som trovärdiga, säger Rolf Hansson som tycker det blir ännu värre när en person man har förtroende för gör reklam för något som sedan sägs vara en bluff.

– Det är skamligt av kändisar att de på detta sätt hjälper till att lura folk som i behov av hjälp mot sina problem. 
Hela tiden hoppas man att det skall finnas ett preparat eller en metod så man kan bli smärtfri och få tillbaka sin rörlighet.
Jag säger vet hut till de samvetslösa personer som lurar pengar av folk som har smärtor eller andra problem som gör dem desperata.


Omoraliskt och oetiskt

Leif Dahlberg är professor i ortopedi vid Lunds universitet. Han är mycket kritisk till Vitaepro. Han har granskat den information företaget ger om ingredienserna.

”Jag känner inte till att det finns någon vederhäftig studie som säger att det här är bra för lederna. Ur ett vetenskapligt perspektiv är det en bluff." säger han till Expressen.

Leif Dahlberg anser att företaget spelar på människors hälsooro, för att få dem att tro att de har näringsbrister och att de behöver Vitaepro.

”Bara en bråkdel av de som tar preparatet behöver det. Det är väldigt få i vårt land som har en kost som gör att de inte får i sig det här. Jag tycker det är alarmerande, omoraliskt och oetiskt. Det är girighet helt enkelt, att förse sig på sköra människors bekostnad."

Bondfångeri

När Rolf Hansson besökte vården och berättade att han tog Vitaepro, så fick han rådet att sluta ta pillren.

– Om det är ett preparat som läkaren inte rekommenderar, då tycker jag man ska lyssna på läkaren, säger han.

– 
Förutom att preparatet är en bluff så är försäljningsmetoderna rena bondfångeriet med bonuspoäng och annat trams som ska hålla drabbade människor kvar i deras lurendrejeri. Dessutom är det väldigt dyra piller som man luras att köpa, säger Rolf Hansson.

I Expressens reportage har företaget bakom preparatet fått möjlighet att bemöta kritiken. Reportaget finns på länken: www.expressen.se/nyheter/halsopillret-vitaepro-kan-gora-dig-sjuk/