Många svenskar har under de senaste månaderna fått hotfulla mejl där det stått att de har filmats när de har porrsurfat och att om de inte betalar en viss summa så kommer filmen att spridas till ens kontaktnät.

Polisen har då gått ut med att ingen ska betala några pengar. Nu har ett IT-företag, Cisco Talos, analyserat två utpressningskampanjer, uppger nyhetsbyrån TT.

Den ena inleddes den 30 augusti och en som började den 5 oktober.

TT skriver att enligt Cisco Talos så har det skickats drygt 233 000 utpressningsmejl till nästan 16 000 unika mejladresser mellan den 30 augusti och 26 oktober. Enligt IT-företaget har mejlen skickats från 137 606 unika IP-adresser och drygt 40 procent av mejlen ska ha skickats från Vietnamn, Ryssland och Indien.

Enligt Cisco Talos analys så har utpressarna krävt mellan 1000 och 7000 amerikanska dollar som ska betalas till en bitcoinplånbok. Enligt IT-företaget har plånböcker som kopplas till utpressningsmejlen en behållning på ungefär 146 000 dollar, vilket motsvarar ungefär 1,3 miljoner svenska kronor. En del av plånböckerna ska även ha använts vid andra spamattacker.

Polisens råd om man får ett sådant bluffmejl är att inte betala och inte svara på mejlet. Sedan ska man gärna ändra sitt lösenord och att man ska täcka för sin webbkamera när den inte används.

Man ska även göra en polisanmälan.