Som vi tidigare skrivit har en utländsk tjuvfiskeliga ertappats i landet. För knappt två veckor sedan greps och sedermera häktades åtta män misstänkta för tjuvfiske i industriell skala i Kronobergs län. Då satt redan två män häktade för samma brott.

— Det här är en mycket omfattande verksamhet som omsatt stora summor. Det rör sig om avancerad organiserad brottlighet, säger Robert Loeffel, presstalesperson för polisen i region syd,

I samband med att de nämnda åtta männen greps i en fastighet hittades omkring hundra kilo kräftor och en större mängd gös. En handfull gummibåtar, lassvis med fiskeutrustning, en ismaskin samt en lastbil som är inredd för livsmedelstransport beslagtogs.

Annons

— Jag har aldrig hört talas om tjuvfiske i den här omfattningen innan och som varit så här industrialiserat, säger Robert Loeffel,

"Svårt att upptäcka"

Det som polisen försöker att utreda nu är var all tjuvfångst har tagits upp. Ännu så länge har Norra Bergundasjön utanför Växjö ringats in, då det var där som två av den misstänkta männen ertappades på bar gärning i somras. Alltså de två männen som först häktades.

— Vi uppmanar alla fiskerättsinnehavare att titta till sina fiskevatten. Vi är övertygade om att det ligger kvar mycket fiskeutrustning i sjöarna. Det kan vara svårt att upptäcka var de ligger då det oftast bara syns en boj eller ett snöre på ytan medan det kan finnas hundratals hopbundna mjärdar under vattnet, säger Robert Loeffel,

"Har verkat brett"

Uppmaningen att se över fiskevattnen gäller hela Småland.

— Vi utesluter ingenting. Vi har anledning att tro att de har verkat brett, säger Robert Loeffel.

I början av augusti greps fyra män utanför Värnamo misstänkta för brott mot fiskerilagen. Misstanke finns att de har tjuvfiskat cirka 60 kilo kräftor. Robert Loeffel kunde på onsdagen inte svara på om detta har några kopplingar till tjuvfiskehärvan som avslöjats i Kronobergs län.

De tio personer som sitter häktade är misstänkta för häleri samt grovt brott mot fiskelagen. Samliga personer har i inledande förhör nekat till brott.