Landsortspublik kan nu se allt fler och fler föreställningar från de stora operascenerna – samtidigt som de spelas upp för publik i till exempel New York eller Stockholm. Garvaren i Ljungby och Folkan i Älmhult är två platser där man tar tillvara på den möjligheten. Och på lördagskvällen dras säsongen igång med med livesändningar av Mozarts "Trollflöjten".

I föreställningen från Metropolitan sjunger man på tyska. Vi möter fågelfångaren Papageno, prins Tamino, prinsessan Pamina och den onde Sarastro i en uppsättning med fantasifulla kostymer. Julie Taymor har regisserat föreställningen och James Levine dirigerar.

Annons

Golda Schultz spelar rollen som Pamina medan Charles Castronova spelar Tamino. Kathryn Lewek, Markus Werba och René Pape har de andra ledande rollerna.

På Garvaren i Ljungby ges ytterligare åtta föreställningar under de närmaste månaderna.

Närmast står "Dracula" på programmet den 3 november och "Mordängeln" den 18 novermber. I den förstnämnda, som sänds från Kungliga Operan i Stockholm, har Elisabeth Meyer, Ola Eliasson och Joel Annmo huvudrollerna.

Den nyskrivna operan "Mordängeln", som ges på Metropolitan, är baserad på Luis Bunuels filmklassiker från 1962.

Under vårsäsongen visar Garvaren inte mindre än sex livesända operor. Puccinis "Tosca" sänds från Metropolitan den 27 januari. Från samma operahus sänds också Donizettis "Kärleksdrycken" den 10 februari, Puccinis "La Boheme" den 24 februari, Verdis "Aida" den 17 mars och samme upphovsmans "Luisa Miller" den 14 april. Från Kungliga Operan i Stockholm sänds Rossinis "Askungen" den 3 februari