2016 var första gången som SmåLit arrangerades i Jönköping. Tusentals besökare, ett hundratal programpunkter och ett sextiotal utställare gjorde Smålands Litteraturfestival till en stor succé. 2017 kommer arrangemanget att delas mellan Jönköping och Värnamo helgen 4-5 februari. Hallpressen är en av medarrangörerna till litteraturfestivalen.

Fakta: SmåLit 2017

Smålands Litterarturfestival, SmåLit, arrangeras för andra gången, den 4-5 februari 2017. ..

Fakta: SmåLit 2017

Smålands Litterarturfestival, SmåLit, arrangeras för andra gången, den 4-5 februari 2017. SmåLit arrangeras på Stadsbiblioteket, Länsmuseet och Arkivhuset i Jönköping samt på Gummifabriken i Värnamo. Det blir även författarsamtal på scen på Jönköpings Teater och på Cupolen i Värnamo.

Festivalen innehåller en bokmässa där författare, förlag, föreningar, bibliotek och andra aktörer både från regionen och andra delar av Sverige är representerade.

Hallpressen, kultur- och fritidsförvaltningen i Jönköpings kommun, kulturförvaltningen i Värnamo kommun och Region Jönköpings län står bakom evenemanget.

Biljetter till kvällsprogrammet på Jönköpings Teater kan köpas på tickster.se. Biljetter till evenemanget på Cupolen i Värnamo kan köpas på biblioteken i Värnamo, Gislaved, Gnosjö, Skillingaryd och Ljungby.

Att festivalen 2016 var en succé visar sig nu bland författarna som 2017 kommer att besöka festivalen. De ansvariga för SmåLit kan nu meddela att välkända norska författaren Åsne Seierstad har tackat ja till festivalen.

– För mig är Åsne Seierstad ett av de största namnen i Skandinavien, både som författare och som journalist, säger Anders Rydell.

Var det svårt att få henne att komma till SmåLit?

– Det krävs ju alltid lite tjatande och lirkande, säger Anders Rydell med ett skratt.

Annons

Förutom Åsne Seierstad har SmåLit även bokat upp författarna Theodor Kallifatides och Elisabeth Åsbrink, Augustprisvinnare 2011, samt poeten Johannes Aynuru. De fyra kommer att delta i scensamtal och intervjuer på Jönköpings Teater lördag 4 februari och på Cupolen i Värnamo söndag 5 februari. Till de två evenemangen säljs det biljetter.

SmåLit består även av många andra programpunkter (se faktaruta till artikel), men där är många punkter ännu inte helt spikade, enligt Anders Rydell.

I höst har Åsne Seierstad gett ut boken "Två systrar" som handlar om två norska systrar som lockades att bli IS-krigare. 2013 gav hon ut boken "En av oss" som handlade om norske massmördaren Anders Behring Breivik.

– Jag har ännu inte läst "Två systrar", men "En av oss" har jag läst och den var otroligt stark och svår att läsa. Hon har aldrig värjt för de svåra och kontroversiella ämnena, säger Anders Rydell.

Åsne Seierstad fick sitt stora genombrott i början av 2000-talet då hon var korrespondent för norska tv-kanalen NRK i Afghanistan i samband med USA:s invasion och talibanernas fall. Åsne Seierstad blev då även anlitad som korrespondent för SVT. Tiden i Afghanistan resulterade även i boken "Bokhandlaren i Kabul".

Anders Rydell tycker att årets författarbokningar visar att SmåLit snabbt har fått ett gott anseende i litterära kretsar.

– Det blev väldigt framgångsrikt redan första året och det har jag fått höra många gånger. Dessutom märkte vi att det fanns ett intresse och ett behov för kulturlivet i hela regionen att samlas. Det är exempelvis inte så lätt för enskilda bibliotek att anordna författarbesök och då har det varit bra att vi har kunnat kraftsamla för ett evenemang som SmåLit, säger Anders Rydell.