Ljungby är med i Musikriket – ett antal kommuner i södra Småland och norra Skåne som gemensamt och tillsammans med Musik i Syd kan ordna konserter på platser där olika typer av musik annars inte skulle få chansen. I Ljungby går konserterna under samlingsnamnet Plötsligt. Och nu – plötsligt en torsdag på Grand blir det visor och gitarrmusik.

Torsdagens konsert med Sofia Karlsson och The Grand Guitar Orchestra är epilog på just deras turné. Det blir den åttonde konserten på lika många dagar. I kväll, onsdag, spelar man i Braås.

Sofia Karlsson är vissångerskan som slog igenom på allvar med albumet "Svarta ballader", där hennes tolkningar av Dan Anderssons dikter gav svensk visa och folkmusik en rejält knuff framåt. Plattan såldes i mer än 100.000 exemplar och blev Grammis-belönad.

Sedan dess har hon spelat för kung och fosterland, turnerat flitigt och gjort många inspelningar.

Annons

Spelningarna som avslutas på torsdagskvällen i Ljungby har hon själv betraktat som en experimentturné med akustisk musik.

Inför konserten utlovas egna och andras visor – men det blir också mycket gitarrmusik.

Tilsammans med Lisa uppträder The Grand Guitar Orchestra – vars namn inte har något med torsdagens spelplats att göra.

Gruppen består av Mattias Pérez, Daniel Ek och Anders Nygårds vars koncept är gitarrmusik från hela världen på många olika sorters gitarrer.

Ytterligare två föreställningar i Plötsligt-serien anordnas på Grand i höst.

Den 6 oktober blir det ”Piazolla – A Love Story” – där Växjötrumpetaren Jocke Wickström plockat ihop jazzmusiker och stråkar och spelar tango blandat med jazz, musik och klassiskt.

Den 10 november kommer slagverksduon Malleusincus, det vill säga Johan Bridger och Patrick Raab, som med sina instrument tar publiken med på en annorlunda resa.

Sven-Inge Idofsson

sven_inge.idofsson@smalanningen.se