Mässan som pågår i fyra dagar är öppen för allmänheten och det var ganska mycket folk redan första dagen. Den första lantbruksmässan på Elmia ägde rum 1961. Mycket har hänt sedan dess, antalet små jordbruk har minskat avsevärt, hästar som arbetsredskap har försvunnit och maskinernas utveckling har varit enorm.

Fakta: 15000 kvadratmeter

Elmia Lantbruk och Maskin pågår till och med lördag. Utställningsytan är över 15000 kvadr..

Fakta: 15000 kvadratmeter

Elmia Lantbruk och Maskin pågår till och med lördag. Utställningsytan är över 15000 kvadratmeter, cirka 2,5 fotbollsplaner.

Under torsdagen gästas mässan av Sveriges nya landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Förutom utställningar genomförs ett 50-tal seminarier som bland annat har fokus på teknik och miljö.

– Men jag vill påstå att de gröna näringarna är en framtidsbransch och kommer att spela en stor roll för utvecklingen av vårt hållbara samhälle. Årets mässa fokuserar på teknik och kunskap som gynnar både lantbrukaren och miljön, säger affärsområdeschef och projektledare Maria Lindsäth.

Bland de tekniska nyheterna på maskinsidan finns till exempel en traktorvärsting från Massey Ferguson, MF 8737 heter modellen, med 400 hästkrafter och en prislapp på 2,2 miljoner kronor.

Ljungby Maskin

Annons

En nyhet som lanseras som en världsnyhet kommer från Ljungby Maskin som i många år tillverkat egna entreprenadmaskiner som exempelvis hjullastare.

– Vår nyhet är unik. Hytten har numera en hydraulisk hyttfjädring som minimerar risken för föraren att drabbas av allehanda förslitningsskador som rygg- och nackbesvär, förklarar säljare Anders Dahlin.

De flesta av besökarna har någon anknytning till lant- eller skogsbruk och över 800 gymnasieungdomar besöker också mässan. Lantbruket som just framtidsarbete för ungdomar är ett område som kommer att märkas tydligt under dagarna.

– Jag älskar mitt jobb, friheten under ansvar är ledorden, men det kräver hårt arbete. Jag får ibland uppfattningen att politikerna inte känner till den verklighet som vi lever i. Mer skatter hjälper inte oss, säger David Claesson som var där med fru och son.

– Den tiden är förbi då man klarade sig utan bisysslor och min fru har ett vanligt jobb på bank.