Bakom föreläsningen och visningen av produkter stod arrangören Tomas Liljenfors och Nina Karlsson vid Linnaeus Technical Center, som är en del av Linnéuniversitetet.

Joakim Ålgårdh, forskare, berättade om tekniken bakom 3D-printing, följdes av flera företag som sysslar med 3D-printing och som visade upp vad tekniken kan åstadkomma och gav prisexempel.

– Tanken är att få ut ny teknik till företagen och skapa inspiration. 3D-print är en ny teknik men som nu kan vara ett alternativ i tillverkningsindustrin, både i produktutvecklingen och i serietillverkningen, berättar Tomas Liljenfors och fortsätter.

Annons

– Det har också pratats om inverterad ingenjörskunskap, alltså att från en befintlig produkt scanna in en modell som vidareutvecklas.

Ett av de lokala företag som deltog under dagen var Alfings Hans Johansson och Ulrik Nilsson.

– Vi måste hänga med tekniken och veta vad som väntar. Jag tror att vi kan ha nytta av 3D-teknik både på legosidan och till våra skogsmaskiner. Det är otroligt intressant och jag utesluter inte att vi har en 3D-skrivare i framtiden, säger Hans Johansson.

Ulf Qviberg från 3D Center visar upp en rad olika produkter som tillverkats av 3D-skrivare, kugghjul, detaljer till myntmaskiner och verktyg som används vid gjutning.

– 3D-tekniken kan i dag både användas till serietillverkning och till prototyper. Ett företag kanske vill ta fram en motorcykel till en mässa men inte tillverka hela fordonet och då kan en bränsletank som denna göras av en 3D-skrivare, berättar Ulf och visar upp en bensintank helt i plast som kostat 800 kronor att tillverka.