Eleverna hade sett dem förut. På tv och film. Och hört deras sånger flera gånger om. Därför var det extra spänning i luften nu när de skulle träffa dem live och se hur de verkligen ser ut.

Tankeställare

Ekebackenskolan fyller 15 år och passade då på att bjuda in Vattenmannen och Speed. Två dykare som ger en föreställning med musik och sång men också många tankeställare om hur vi behandlar vår planet och vattnet som vi har.

Utan vattnet på jorden skulle ingenting kunna leva. Vi dricker vatten, badar i det, kokar de och åker skridskor på det.

– Och har vattenkrig med det, sa en av eleverna.

Men hur tar vi hand om vårt vatten? Det släpps ut smuts, gifter och kastas skräp i vattnet. Vattenmannen och Speed funderar mycket kring de här sakerna.

Annons

– Vi spelar och sjunger, pratar om vatten och gör diverse oförglömliga trix. Vi vill förmedla budskapet att vi måsta vara rädda och vattnet, samtidigt som vi vill ge eleverna en häftig och magisk kulturupplevelse, berättade Speed (den blå figuren) strax innan showen drog igång.

Eleverna var med på noterna. Det märktes att de kände till de båda figurerna.

Grön flagg

Vattenmannen och Speed är en musikteatergrupp från Sandhamn utanför Stockholm som reser runt till skolor.

Att prata om vatten passar extra bra på Ekebackenskolan eftersom skolan har så kallad Grön flagg och jobbar med miljöfrågor.

– Vi ska dessutom jobba med vattentema efter jul, berättade läraren Tina Grundström.

Nuvarande Ekebackenskolan byggdes för 15 år sedan, efter mögelproblem i den gamla skolbyggnaden. Den revs och en helt ny byggnad uppfördes.