Han jobbar i dag på naturbruksgymnasiet Strömma i Sätila mellan Borås och Göteborg. I Västra Götaland finns i dag sex naturbruksgymnasier som lanseras under namnet Naturbruk.nu.

Fakta: Även för skördetröska

Tenstar Simulations har utvecklat simulatorer även för hjullastare och grävmaskiner och snart ..

Fakta: Även för skördetröska

Tenstar Simulations har utvecklat simulatorer även för hjullastare och grävmaskiner och snart även för skördetröskor.

Den första traktorsimulatorn visades förra året på en mässa i Tyskland.

Lantbruksmässan på Elmia pågår till och med lördag.

I en av montrarna i den pågående lantbruks- och maskinmässan på Elmia är Jan Andersson med och visar den första professionella traktorsimulatorn som används i utbildningssyfte och först ut är de sex naturbruksgymnasierna.

– Vi har sett att det finns ett stort behov av nya träningsmetoder. Ungefär en femtedel av eleverna på naturbruksgymnasierna har i dag någon traktorvana. För 20 år sedan var det säkert 80 procent som hade det, säger Jan Andersson.

Avancerade traktorer

Annons

– Alla vet ju att det finns simulatorer för blivande piloter, grävmaskinister och tågförare men inte för dem som ska köra tunga och avancerade traktorer.

I samarbete med företaget Tenstars Simulations i Tanumshede i Bohuslän, som utvecklar simulatorer, har man tagit fram de första modellerna. Nu får eleverna möjlighet att lära sig hantera en traktor med redskap med hjälp av den nya simulatorn. I en virtuell förarhytt lär sig eleverna exempelvis plöjning, harvning och slåtter och utan att riskera köra på någonting.

– För en riktigt ovan förare kan det vara bra att börja i en simulator men i verkligheten lär man sig bäst. Det här är ett komplement och vi tror att fler skolor kommer att ta efter oss, säger Jan Andersson.

Ett bra sätt

– Jag är van att köra en traktor och andra maskiner men det här var lite knepigt, men för dem som inte har suttit i en traktor så mycket kan det vara ett bra sätt att lära sig, säger grisbonden Jakob Thorberg från Västerås.

Enligt Jan Andersson är också miljön en vinnare då körning i simulatorer minskar antalet traditionella körningar,