I förra veckan blev Tommy Andersson i Agunnaryd vittne till hur tullkriminalen slog till mot ett grannhus.

Han såg flera bilar köra in på gatan och en massa människor som rusade in i huset, som bara ligger tio meter från hans.

Tullen hade spanat på personerna i huset och följt efter dem i bil. Polisen hittade minst fem kilo cannabis och tre män har häktats misstänkta för grovt narkotikabrott. Det är Internationella åklagarkammaren som har hand om ärendet.

På hugget

Tommy Andersson hade troligen del i gripandet av de misstänkta. Han är engagerad i grannsamverkan och alltid på hugget när det gäller personer som beter sig misstänkt i Agunnaryd.

I det här fallet hade de gjort ett stort misstag som bosatt sig i huset mitt emot Tommy.

– Det var i början av februari som det kom en man och köpte huset, jag tyckte att det var något som inte stämde. Han har bara sovit här en natt vad jag vet, så jag kollade upp registreringsnumret på bilen, berättar Tommy Andersson.

– Jag såg att bilen var avställd och att registreringsnumret stod på en annan person. Förra måndagen kom bilen tillbaks, då ringde jag till polisen i Ljungby och på tisdagen skedde tillslaget. Jag har kanske bidragit lite till gripandet.

Det är i så fall inte första gången Tommy Andersson hjälper polisen med att spränga en knarkliga. I det här fallet verkar det ha rört sig om förvaring av cannabis, men i den gamla lanthandeln i Agunnaryd i augusti 2008 handlade det om storodling av cannabis.

Hjälpte polisen

Hela huset användes till att framställa knark och det fanns till och med lönngångar i det.

Annons

Men knarkodlarna hade inte räknat med Tommy Andersson. I slutet av 90-talet hade han dragit igång grannsamverkan i Agunnaryd och nu ville polisen ha hjälp av honom med att spana på de misstänkta personerna i den gamla lanthandeln.

– Jag hade tät kontakt med polisen i Växjö, jag tipsade dem om vad som hände vid huset. Polisen ringde ofta och bad mig att gå förbi och titta vid huset, det var den vietnamesiska maffian som köpt huset för att odla cannabis. Det var bara en person, en så kallad trädgårdsmästare, som blev dömd, minns Tommy Andersson.

– Polisen var här med tårta och tackade mig efteråt, polisen klarar ju inte av att vara överallt på landsbygden. De behöver hjälp av oss vanliga medborgare.

Hotbrev

Tommy Andersson är lite av sheriffen av Agunnaryd, även om han själv inte gillar det epitetet.

Men precis som så många andra på landsbygden är han väldigt frustrerad över alla inbrott och stölder i garage, bilar, bodar, villor och ladugårdar.

Därför har han dragit igång en grupp på Facebook som heter Grannsamverkan i västra Kronoberg och som innefattar Ljungby, Älmhult och Markaryd. Den har 1 600 medlemmar nu.

– Vi hjälper varandra och tipsar om mystiska bilar och personer, speciellt sådana som inte hör hemma i byn. Jag tar bilder på bilar och registreringsnummer och lägger ut det på Facebook, förklarar han.

De misstänkta tjuvarna som hamnar på Facebook har börjat förstå att det är Tommy som ligger bakom det. Nu har han märkt av att det kan vara farligt att störa kriminella på det viset.

– Jag har fått hotbrev från Rumänien och två gånger har de varit hemma hos mig och bankat på dörren. Det var för några månader sedan, jag var själv inte hemma. Min sambo öppnade första gången de var här, säger han.

– De sade att de ville ha fatt på mig, de undrade varför jag jagade dem och lade ut bilder på deras bilar. Jag har polisanmält det.

Blir du inte rädd och orolig?

– Jag bryr mig inte så mycket för egen del, men när de ger sig på min sambo får jag dåligt samvete. Då blir jag orolig, men jag tror inte det är så farligt.

– Det handlar om mitt rättvisepatos, jag vill att det ska vara tryggt på landsbygden. Men samhället har blivit hårdare och vi lever i en orättvis värld där få har det väldigt bra och allt fler får det sämre i östra Europa.

– Det är sjukt, men vi måste ha bättre kontroller på utgående trafik vid våra hamnar så att de kriminella ligorna inte får ut sitt stöldgods, tycker Tommy Andersson.