Det doftar trä, tjära och jord när man går in genom porten till vilda westernstaden High Chaparral. Väl inne gäller det att se upp. Här finns massor med små cowboyer som skjuter vilt omkring sig med sina knallpulverpistoler. Och just dessa små killar och tjejer är de som i sommar står i centrum.

– Vi gör en helt ny inriktning då vi lägger fokus på barnfamiljerna. High Chaparral är bra och har varit bra i alla år, men det har inte funnits någon tydlighet. Nu jobbar hela organisationen med ett fokus – barnfamiljer. Det präglar allt vi gör, säger Emil Erlandsson, affärsområdeschef, som hoppas att alla barnfamiljer ska känna sig extra hemma i år.

Dalton och Luke

Mitt bland alla besökare hittas många kändisar, som bröderna Dalton och Lucky Luke förstås. I år har även mamma Dalton flyttat in. Kvinnan som det är rejält riv i och hon har fullt upp med att hålla reda på sina söner.

– De är snälla mina pojkar, fast de ofta sitter i fängelse. Men i sommar ska vi dansa. Varje dag ska vi dansa linedance med barnen som kommer hit på besök, säger mamma Dalton som spelas av två olika skådespelare, Josephine Betschart och Maria Lindh.

Josephine berättar att hon trivs bra i rollen och att hon hämtat inspiration från både mamma och mormor för att hitta rätt känsla.

Nybyggare

Annons

En bit från Mamma Daltons kafé står en rad vagnar. Kläder hänger på tork på en lina och så står det en man vid ett halvfärdigt hus och ropar.

– Kom nu alla så får ni hjälpa mig att bygga färdigt. Jag lade taket i går men nu måste vi sätta upp väggarna och det går fortare om ni hjälper mig.

Det är nybyggare Sven-Erik Johansson, som utvandrat från Värnamo, och han vill gärna ha hjälp att bygga klart sitt hus. Varje dag.

– Det är en väldig rolig roll som kräver mycket improvisation, berättar David Thoresson som tillsammans med Mårten Gunnarsson delar på rollen.

Sven-Erik är en levnadsglad man som tycker om att göra affärer. Inte för att bli rik utan för att det är roligt. Han är också mannen som håller i den daglig auktionen.

Förändringar

Att High Chaparral fokuserar på barnfamiljer märks på andra sätt också. Emil Erlandsson berättar att alla alkoholhaltiga drycker som tidigare sålts inne på området är borta. I Mexico City har till exempel tequilabaren förvandlats till en juicebar.

– Vi vill satsa på familjerna och det passar inte ihop med att man serverar sprit, säger han.

Förövrigt sjuder parken som vanligt av äventyr med cowboys, indianer, sheriff och revolvermän. Tåget går som vanligt, men kanske lurar rånarna i buskarna. High Chaparral bjuder på massor med äventyr där också besökarna får vara med, en del till och med i tidstypiska kläder.