Bara arkivet, med alla inslag från de senaste 21 åren, är en riktig skatt. Men allt dyrbart på redaktionen går inte att arkivera i lådor.

– Det är väldigt mycket kompetens, säger Sofia Öggesjö.

Hon och Sophie Petersson blir kvar i huset men ska jobba åt TV4 riks. Övriga fem vet ännu inte hur framtiden ser ut. Först är det semester.

Hårt klimat

Konkurrensen i mediasverige är stentuff, men frågan är om det är rätt väg att gå att lägga ner den lokala bevakningen.

– Folk kommer ju inte bry sig mindre om det lokala. Man behöver veta vad som händer här hemma, säger Anna Cassel.

Hon menar att de har kunnat vara en fast punkt i det ständigt ökande mediabruset.

Annons

– Jag tror att det finns ett behov av journalistik där någon gör en värdering av det som pågår och händer. Vi har haft förmånen att få jobba med först länet och sen fokusera en del på Jönköping i en region där det händer mycket. Det är ju en röst som tystnar, säger hon.

Komplicerad relation

En viktig del hos ett lokalt medieföretag är att granska de lokala makthavarna. Det ger skattebetalarna insyn i maktens korridorer och blir något av en garant för demokratin.

När beslutet om nedläggningen blev känt skrev Jönköpings kommun ett brev till TV4 centralt för att försöka påverka dem att omvärdera sitt beslut, men utan resultat.

Mats Green, moderat kommunalråd i Jönköping, och Stefan Carlsson, presskommunikatör på kommunen, gick till redaktionen inför sista sändningen för att tacka för den tid som varit och för goda relationer, även om de båda kunde berätta flera anekdoter där de kanske önskat att TV4-medarbetaren de mött inte varit fullt så envis och skarp.

– Det är bara att konstatera att vi på andra sidan behöver er, säger Stefan Carlsson.

Svårt vara på topp

Anna Cassel berättar att de själva märkt av att motivationen dalat.

– Att leverera och liksom göra bra nyheter, det har inte varit lätt på sista tiden, säger hon.

De anställda hade själva många idéer om vad som skulle ha kunna gjorts för att förbättra lönsamheten utan att lägga ner hela rasket. Men förgäves. Nu är det slut.

– Det är nog ett mycket felaktigt beslut, som dom bittert kommer att få sota för, säger Linda Ohlsson.

TV4