Då beskrev Ljungbypolisen Frederik Svärd ärendet som ett snöbollsärende som växte sig allt större efter hand.

Detta skrev Smålänningen om i november 2016.

En hjullastare värd över miljonen och verktyg stals och snart ledde spåren till andra stölder av maskiner, bilar och andra fordon.

Spåren ledde till en gård utanför Tingsryd och vid en husrannsakan hittades bland annat hjullastare och en veteranbil. Veteranbilens värde uppgick till cirka 80 000 kronor.

Polisen hittade även mer gods i anslutning till utredningarna som följde, det i form av ett antal bilar, en husbil, ett antal hjullastare och båtar till ett värde på flera miljoner kronor.

Två års fängelse

En man i 45-årsåldern från Ryssby häktades och har varit häktad sedan dess och kommer att fortsätta att vara det till dess domen för honom på två års fängelse vinner laga kraft.

Stöld var dock inte det enda som mannen nu dömdes för.

Listan är lång och innehåller fyra stölder, en grov stöld, förberedelse till grov stöld, egenmäktigt förfarande, tre fall av häleri, grovt häleri, tre fall av olovlig körning, två fall av rattfylleri, tre ringa narkotikabrott, ett narkotikabrott, vapenbrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Mannen ska också betala skadestånd och det beslagtagna godset är amfetamin, tårgasanordning, kniv, en personbil och narkotika med emballage.

Man nummer två i härvan döms för häleri, till villkorlig dom och dagsböter.

Den tredje mannen döms för häleri, mened, rattfylleri, grov olovlig körning och narkotikabrott till sex månaders fängelse. De bägge senare ska också solidariskt betala skadestånd.