Inne på Röda Korset i Ljungby har en engagerad grupp samlat sig, detta för att samla pengar till Världens barn. Under två helger kommer de alla att med sina bössor samla in pengar.

– Detta år kommer vi att finnas på plats i en butikslokal på Månen dit alla kan komma som vill, både för att skänka pengar och för att få information. Med oss har vi RRT som kommer att bjuda på hamburgare och stå för musikunderhållning. Men även på andra platser kommer vi att ställa ut bössor, bland annat på Ljungby Arena, berättar Lena Bolmelind, Röda Korset.

– På plats finns det möjlighet till fika med dopp. Vi planerar också att visa filmmaterial från olika projekt i VB-anda. I skyltfönster mot Lilla torg visas konst och konsthantverk som är skänkta av kända Ljungbykonstnärer och som den 7 oktober auktioneras ut på Lilla torg. Det är Sölve Rydell som kommer att hålla i auktionen och konsten finns att se i Månens skyltfönster ett tag innan auktionen.

Annons

Lena berättar att många säger att man inte kan göra något och att man inte vet vad pengarna går. Men i väldens barn pågår 100 projekt där man kan hjälpa barnen i världen och där bland annat Röda Korset, Lions, Rädda Barnen och kyrkan samarbetar och på så vis kan vi hjälpa massor av barn att få det bättre.

Skänker dagskassor

Bente Pedersen Johansson är där för Erikshjälpens räkning och hon berättar att alla Erikshjälpens butiken kommer att skänka hela sina dagskassor som de får in den 7 oktober. Sammanlagt finns det 61 butiker i landet och de hoppas på att få in en ny rekordsumma i år.

Samma sak gör Kupan med dagskassorna den 5 den 6 oktober.

Dessa pengar samlas till de andra och går Världens barn som stödjer ett hundratal projekt runt om i världen, som syftar till att ge utsatta barn tillgång till hälsa, utbildning och bättre framtidsmöjligheter. Radiohjälpen fördelar insamlade medel till de mest angelägna projekten och det är även Radiohjälpen som står för revisionen, för att se att tilldelade medel används på bästa sätt för att ge utsatta barn bättre möjligheter. Med tjugo års insamling till Världens Barn och en totalsumma på närmare 1,5 miljarder insamlade kronor har Världens Barn också kunnat göra stor skillnad i många barns liv. Mycket arbete pågår i detta nu och mycket mer finns att göra.

Insamlingsfinal

– Barn är alltid viktiga. Vi ser alla hur svårt barnen har det i världen då det är krig, barn tvingas fly, barnens hälsoproblem, de svälter och är undernärda och många barn lever utan sina föräldrar. Barn tvingas arbeta utan att får gå i skolan, säger Lena Bolmelind på Röda Korset som nu tillsammans med många andra laddar för två helgers insamling till just Världens barn.

Gruppen berättar att det på scenen på Lilla Torg bjuds på sång och musik och serveras hamburgare, korv, våfflor, läsk och kaffe från kaffemopeden.

– Under lördagen den 7 oktober på Lilla Torg är det insamlingsfinal. Då uppträder ett liveband, och då bjuds det extra allt vad gäller mat och dryck. Vi kommer att vara extra ihärdiga med våra insamlingsbössor som vi hoppas kunna få in mycket i till förmån för Världens barn.