Sedvanlig utdelning av utmärkelserna Årets kulturpris och Årets föreningsledare blev det på onsdagskvällen. Platsen var Stora Hotellet.

– Om jag skulle dela ut pris någon gång, så skulle jag göra det idag. Med tanke på att det är från Strömsnäs, sa Strömsnäsbruksbon och vice ordföranden i utbildnings- och kulturnämnden, Berne Eliasson (S) skämtsamt.

För samtliga som fick priser i år har stark anknytning till just Strömsnäsbruk. Det gäller kulturpristagarna Lars Gahlin och Mats-Ola Pålsson och det gäller Per Törnkvist från Strömsnäsbruksbaserade vattenskidklubben Svanen.

– Per är idrottsledare i VSK Svanen. Han har lagt ner ett jättearbete under ett antal år, sa Berne Eliasson då han, tillsammans med fritidschef Tord Gustafsson, delade ut utmärkelsen.

Motiveringen är att Per Törnkvist är en stark och drivande föreningsledare i VSK Svanen som att han har jobbat oförtrutet med vattenskidsporten. Förutom egna framgångar har han engagerat ungdomar så pass att det numera finns svenska mästare inom föreningen. Törnkvist ses som en stor anledning till att Strömsnäsbruk har blivit "vattenskidsportens mecka".

Glöm inte

– Det här är absolut inte en one-man show, utan vi är en förening, VSK Svanen. Vi startade 1973, berättade Per Törnkvist i tacktalet.

1980 kom Törnkvist själv in i sporten. Man lockade då honom med att han kunde åka vattenskidor i väntan på att det skulle bli vinter så att han kunde åka skidor på snö. Idag är det tvärtom. Numera åker han skidor på snö i väntan på att det ska bli sommar och säsong för vattenskidor.

– Vi jobbar med att erbjuda samhällets ungdomar vattenskidåkning.

Dock är det svårare att rekrytera ungdomar till föreningen längre söderut i kommunen. Fler ungdomar från kommunens södra del välkomnas därför till klubben.

– Glöm inte badbyxor eller baddräkt. Resten har vi, sa Per Törnkvist.

En hyllningsfilm

Så var det dags för Årets Kulturpris i Markaryds kommun.

– Kulturpriset går till 'den sista riktiga Bondfilmen', sa Berne Eliasson som följt arbetet med filmen under åren.

Annons

I projektet med "den sista riktiga Bondfilmen" ingår dessutom att all förtjänst går till Världens barn-insamlingen.

I motiveringen till Årets kulturpris står det bland annat att "den sista riktiga Bondfilmen" är en hyllningsfilm till de gamla Bondfilmerna, byggda på två Strömsnäskillars skaparglädje och nyfikenhet. Filmprojektet är en "ideell resa" där ingenting egentligen är omöjligt. Flera hundra kommuninvånare har fått känna delaktighet i detta. Och att alla pengar går till Världens barn förstärker hela projektet, konstateras det i motiveringen.

– Egentligen borde alla i hela Sverige se den. Man kan inte säga nej till den, sa Lars Gahlin och Mats-Ola Pålsson som är filmens upphovsmän .

De förklarade i sitt tacktal att mycket som kallas lycka är en fiktion. Om man till exempel köper en ny bil så är det ofta roligast i början men att bilen snabbt blir endast ett transportmedel. Men ett projekt som gör folk glada, som "den sista riktiga Bondfilmen", är något helt annat. Där består glädjen under lång tid.

Otrolig kraft

– I det här projektet ska det inte finnas några som helst pengar, underströk Mats-Ola Pålsson.

Det innebar att de gav tillbaka den summa pengar som de hade fått av Markaryds kommun, och som ingick i utmärkelsen. Det handlar om att kunna arbeta för något utan att räkna med förtjänst.

I den här kommunen, som är så liten, så lever det ideella kvar, sa Lars Gahlin.

Men konstaterade Gahlin, det ideella synsättet försvinner allt mer i dagens samhälle.

– Därför är det viktigt att hålla kvar det här ideella . För det är en otrolig kraft. Det har vi sett i vårt arbete, fortsatte han.

– Och det är också så att jag och Lars inte har gjort det här själva. Vi hade inte kunnat göra det själva. Så varför ska då vi få 5 000 kronor. I så fall skulle vi dela ut de bland de andra 300 också, förklarade Mats-Ola Pålsson.

Många har också frågat hur de har orkat med allt arbete. Men då det handlar om deras stora fritidsintresse så har det aldrig varit något problem för Pålsson och Gahlin.