Allt började med att och Rolf och Berit Tillman från Broby i norra Skåne 1992 besökte Ukraina. De fick då med egna ögon se den nöd och fattigdom som fanns, och hur förfärligt barnen hade det på barnhemmen.

Paret beslöt sig för att göra någonting, och startade Tjernolbylkommittén, som sedan 1995 varje sommar ordnat ett läger för ukrainska barn.

– Många familjer i området kring Kiev har det jättekämpigt, och spriten är ett stort problem, berättar Rolf.

I år deltar 52 barn och ungdomar, som även har med sig några ledare.

Majoriteten av deltagarna är återkommande, men ett femtontal är i Sverige för första gången.

Nära 60 000

Annons

I lördags var gänget på plats i Strömsnäsbruk, där det gick det att höra dem sjunga och spela vid två olika tillfällen. Under eftermiddagen bjöd de på en konsert i Lagadalskyrkans second hand-butik, som skänkte hela lördagens dagskassa till verksamheten.

På kvällen var det sedan dags för en ny konsert, den här gången i Lagadalskyrkan, och här gick kollekten oavkortat till lägerverksamheten.

– Vi sålde för 46 500 kronor i butiken, och kollekten på kvällen gav 4 624 kronor, kunde en glad Tommy Hansson berätta på söndagen.

Pengar som kommer lägerdeltagarna väl till godo.

En månad

Under en månads tid är barnen och ungdomarna från Ukraina i Sverige, och hittills har de bland annat varit på utflykter till ön Hanö och till Lyngby gård.

– På gården fick de åka fyrhjuling och traktorvagn. Det var en upplevelse för dem, berättar Rolf Tillman.

De har också badat i bassäng, något som är mycket dyrt i Ukraina.

Lägret, som kostar 450 000 kronor att genomföra, är möjligt tack vare bidrag från kyrkor och företag.