Trenden, att sova över i Ikea-varuhus, började troligtvis med två killar i Belgien, som tog sig in i ett varuhus och stannade över natten. Killarna filmade hela händelsen, och la sedan ut den på Youtube – där konceptet blev en viral succé.

Nu har övernattningarna tagit sig till Sverige, och i helgen drabbades Ikea Jönköping av sin första övernattning, då två 14-åriga flickor tog sig in i varuhuset och stannade över natten. De upptäcktes på morgonen av en väktare.

— Vi ser otroligt allvarligt på det här. Dels ur en säkerhetsaspekt, det är ju inte meningen att det ska vara kunder i varuhuset under de här timmarna. Det är stora ytor, och mycket som kan gå fel. På morgonen kör vi med truckar i gångarna och lastar varor – om vi då inte vet att det är någon där, finns det en uppenbar risk att den personen blir påkörd, säger Jakob Holmström, presstalesman på Ikea.

Förutom säkerhetsrisken är handlingen brottslig, vilket Jacob Holmström vill lyfta fram.

— Jag tror inte att de här ungdomarna är medvetna om vad det gör sig skyldiga till. De har inte övervägt brottsrubriceringen och hur det kommer att påverka deras liv, säger Jakob Holmström.

Annons

Grovt olaga intrång har en straffskala på mellan 14 dagar och två års fängelse. Men enligt Jacob Holmström väljer Ikea att inte gå vidare med en anmälan mot flickorna, på grund av deras låga ålder. Man kommer dock fortsätta ha en dialog med flickorna och deras familjer.

— Vi känner att vi fick god kontakt med föräldrarna som kallades till platsen, att de visade god auktoritet gentemot sina döttrar. Vi litar på att de, tillsammans med socialen som nu kopplas in, kommer att hitta en bättre lösning, än om vi hade gjort en polisanmälan. Det ligger i föräldrarnas intresse att ha en god dialog med varuhuset också, efter det brott som döttrarna har begått, förklarar Jakob Holmström.

Men hur kan det här hända?

— Vi har väldigt stora ytor, och kan ju inte garantera att hitta någon som gömmer sig i ett skrymsle. Det är klart att vill man verkligen göra det, och planerar det väl, då är det ju möjligt [att gömma sig], säger Jakob Holmström.

— Men vi har stärkt vår säkerhet under hösten, med bland annat nya, rigorösa väktarrutiner och rörelsedetektorer. Det innebär ju också att de inte får en speciellt skojig natt, de som övernattar, för de bör vara väldigt stilla.

Kommer ni öka säkerheten för att förhindra att det här händer igen?

— Vi kommer fortsätta med de säkerhetsrutiner vi har implementerat under hösten, men jag kan inte berätta vilka de är, eftersom det skulle motverka syftet av dem.

— Vi ser väldigt allvarligt på det här, och jag vill uppmana alla som överväger att genomföra en sådan här sak, att ta sig en rejäl funderare. Är det värt det? Vad de här ungdomarna verkar glömma, är att det är ett allvarligt brott, säger Jakob Holmström.