De som på torsdagen uppmärksammades för att hade varit i Markaryds kommuns tjänst i 25 år var Jonna Nilsson, Therese Petersson, Birgitta Nielsen, Ann-Sofie Brink, Madelaine Thornberg, Annika Henstrand-Olsson, Gunilla Käll, Marita Andersson, Ann-Charlotte Jonasson.

Efter en maten var det dags för kommunalrådet Bengt Germundsson (KD) att lämna över 25-årsgåvorna:

– Det här tycker jag är en fantastiskt trevlig tillställning. Att man en gång om året då man som ordförande för kommunstyrelsens arbetsutskott, som också är personalutskottet, som också har personalansvaret, får gratulera våra medarbetare som har varit anställda i 25 år.

Övriga "25-åringar" som inte deltog i evenemanget i Markaryds kommunhus var Camilla Svantesson, Stefan Eriksson, Pernilla Hjalmarsson, Anita Malmborg.

– Tänker man 25 framåt... det vill man inte göra. I alla fall inte jag som fyllt 60 nu, resonerade Bengt Germundson.

Väljer man däremot att tänka bakåt i 25 år, så kan många hålla med om att tiden har gått mycket fort.

Mycket hände

Bengt Germundsson brukar vid dessa tillfällen se tillbaka på vad som hände för 25 år sedan. Den 16 januari 1992 så gavs det till exempel dispens för att ha Bingolotto i tv, för det var inte tillåtet att sända denna slags lotteriprogram i tv, enligt svensk lag.

Annons

– Och kommunalt hände en hel del också. Den 27 februari så beslutade fullmäktige att påbörja byggnationen av Sparbankshallen. Då satte man av drygt 6, 2 miljoner kronor för att bygga Sparbankshallen och man fick en miljon kronor i bidrag av Markaryds Sparbank.

Sedan var frågan om någon visste vem som vann den svenska uttagningen till melodifestivalen 1992. Svaret var Christer Björkman med "I morgon är en annan dag".

- Det kan man ju sjunga när man har firat 25 år i Markaryds kommun, sa Bengt Germundsson skämtsamt.

1992 innebar också en del trista händelser. Balkankriget startade den 7 april 1992.

Sommaren var mycket torr det året och 10 kvadratkilometer förstördes i en brand på Vakö myr, utanför Älmhult.

1992 hade Markarydsbostäder stora problem med ekonomin och behövde 30 miljoner kronor i aktieägartillskott. Det första försöket att sälja Markarydsbostäder misslyckades, då HSB meddelade att man inte längre vill köpa bolaget.

Olika gåvor

Hos Markaryds kommun har det skett en del förändringar, sedan de nu 25 årsfirande anställda påbörjade sina arbeten. Organisatoriskt och personellt, inte minst, även om det fortfarande finns det som är sig likt.

"25-åringarna" fick välja vad de vill ha som gåva av Markaryds kommun. Det var allt från resecheckar till kläder, klockor, smycken, datorer och elcyklar. I samband med detta skedde en intervju med de som skulle ta emot gåvorna.

De kommunanställda berättade också kort om vad de arbetat med. Det visade sig då att det fanns de som, totalt sätt, hade varit betydligt längre än 25 år hos Markaryds kommun.