Snart stundar julen. Det är en helg som många ser fram emot eftersom det är då man samlas, släkt och vänner, för att gemensamt fira med värme och kärlek.

Men för en del kan helgen istället fyllas med obehag, ångest och en känsla av utanförskap. För alla har inte någon att fira med.

Men för dem, som känner att de vill fira i gemenskap med andra, öppnas dörrarna på Terraza i Ljungby.

– Idén till att öppna upp stadshotellet föddes egentligen när jag började tänka på min son som är åtta år. Alla har det inte det lika bra som han. Han har en släkt som är väldigt traditionsbundna kring julen, men det är inte alla som har, säger Ola Hansson som själv fick kämpa lite för att få lov att jobba på julafton av familjen.

”Våga ta steget”

Jul i gemenskap på Terraza kommer att vara, oavsett för de som är ensamma eller är en liten familj, en plats dit man kan komma och fira julafton tillsammans med andra.

Ola Hanssons idé har sedan utvecklats och vuxit fram tillsammans med Lina och Frida Karlsson från Ljungby.

– Vi har sedan tillsammans kontaktat olika företag, föreningar och organisationer och frågat om de vill vara med, säger Frida Karlsson som driver företaget Fridfullt.

Några som fick förfrågan och som nappade direkt var Ica maxi och Janssons blommor som kommer att bidra med gåvor till gästerna.

Annons

– Vi blev jätteglada att vi blev tillfrågade. Vi ser ofta kunder hos oss som är ensamma och handlar flera gånger i veckan. Och för många av dem är det säkert så på julafton också, säger Mattias Svensson från Ica maxi.

– Och vi vill att man ska våga ta steget att komma hit. För det är säkert lite känsligt att våga erkänna att man saknar sällskap, säger Frida Karlsson.

En tradition framöver

Det här blir det första julaftonsfirandet på Terraza och arrangörerna hoppas att det kommer runt 80 personer.

– Men vi hoppas att det här blir en tradition som kan fortsätta framöver. Det kanske blir fler restauranger här i stan som vill haka på, säger Ola.

På eftermiddagen, före Kalle Anka, kommer gästerna att välkomnas med glögg och pepparkaka följt av ett julbord med olika alternativ.

– Och det kommer också att spelas livemusik. Sedan kommer vi även att ordna en liten hörna för barnen, säger Ola.

– Och vem vet, julaftonskvällen kanske kan fortsättas att firas hemma sedan tillsammans med någon man har träffat här på eftermiddagen, säger Lina Karlsson.

Jul