Ullbaggepriset delades ut på onsdagen av Landsbygdsnätverket, under den nationella Landsbygdsgalan som i år hölls i Tällberg, utanför Leksand.

Ola Brandt, som arbetar med störodlingen i de gamla brukslokalerna i Strömsnäsbruk, fick beskedet på onsdagskvällen. Han var dock själv inte plats i Tällberg.

– Ja, jag fick reda på det i går kväll via ett mejl, säger Ola Brandt.

Är rikstäckande

Annons

Initiativtagaren till störodlingen heter Torbjörn Ranta. Under en 20-årig vistelse i Ryssland kom Ranta i kontakt med störkött och störrom.

Projektet som började byggas upp 2015 har fått namnet Arctic Roe of Scandinavia (Aros). Totalt finns det nu fyra bassänger med störar i Strömsnäsbruk och om några år kan det bli rysk kaviar från Strömsnäsbruk.

Landsbygdsnätverkets pris syftar till att lyfta projekt och företag som har bidragit till att utveckla landsbygden.

– Det här är riktigt bra reklam. Jag menar det här är ju rikstäckande, säger Ola Brandt.

Hur många anställda är ni i företaget?

- Vi är tre stycken just nu.

Viktigt steg

Det handlar om Ullbaggepriset i kategorin "Sysselsättning i blå näringar".

Juryns motivering på Landsbygdsgalan var enligt följande:

"Störodling i Strömsnäsbruk har siktet inställt på att producera 1 000 kilo störrom per år. Så skapas en ny näring och nya jobb inom en region som normalt sett har en väldigt liten verksamhet inom de blå näringarna. Satsningen har pågått sedan 2015 och nu har de första störynglen flyttat in i bassänger i ortens nedlagda pappersbruk. Därmed har företaget tagit ett viktigt steg i uppbyggnaden av en långsiktigt hållbar verksamhet till godo för många."