Tjugo över fem på torsdagsmorgonen ringde Ulrika Eriksson, som körde bil på väg mot Halmstad, till sin bekant Robin Larsson i Dragaryd.

– Hon visste inte riktigt vad hon skulle göra. Eftersom jag är engagerad i jaktfrågor ringde hon till mig. Jag körde dit direkt, men lyckades inte se den. Men vi har ett hål i viltstängslet, så det är möjligt den försvann där, berättar han.

Övertygad

Ulrika Eriksson hann fånga den förmodade vargen på bild när hon befann sig 1,5 kilometer utanför Ljungby på väg mot Halmstad. Den stod då i diket, ungefär i höjd med platsen där det finns en minnesskylt från en dödsolycka som inträffade för tio år sedan.

Robin Larsson känner sig övertygad om att det är varg det handlar om.

– Det går ofta rykten här om observationer av varg här i trakterna. Men efter jag fick se bilden är jag övertygad om att det är varg, säger han.

90 procent säker

Annons

Även Rune Håkansson, kvalitetssäkrare på länsstyrelsen, har sett bilderna och misstänker samma sak.

– Ja, det är en varg, det tror jag. Man kan aldrig vara hundra procent säker, även om man sett den själv. Men jag kan säga att jag är till 90 procent säker på att det är en varg.

Rune Håkansson får sms när någon skickar in en observation på varg. I torsdags fick han en observation i Angelstad också.

– Jag har tyvärr inte fått tag tipsaren än, så jag vet inte nu om det är före eller efter som bilderna togs, säger han.

För en vecka sedan observerades varg i Växjö och det finns en stationär varghane som rör sig i gränslandet kring Småland, Bleking och Skåne sedan fyra år tillbaka.

Rune Håkansson utesluter inte att det är någon av dem.

– Det kan också vara en helt annan, som är på väg ner eller upp. Det är omöjligt att säga, säger han.

"Extra koll"

Fler personer har hört av sig och sett varg i samma trakter.

Robin Larsson har jordbruk i släkten och blir därför lite extra orolig.

– Man får ha lite extra koll nu, säger han.

Det är inte första gången det är varg i trakterna. För två år sedan blev en älgkalv tagen av en varg. Det bekräftades också av Rune Håkansson, kvalitetssäkrare på länsstyrelsen.