Nu vet man med säkerhet att han i mitten av augusti var sex kilometer nordväst om Ryd i Tingsryds kommun, det vill säga upp mot Häradsbäckstrakten. Då hittades nämligen spillning på en skogsväg, som rapporterades till Länsstyrelsen. Spillningen samlades in av Länsstyrelsens kvalitetssäkrare och skickades för analys till Viltskadecenter SLU. Nu har svaret på analysen kommit.

– Nu har vi fått det bekräftat att det rör sig om vargspillning och att spillningen kommer från en individ som tidigare är känd i trakten, säger Elin Åkelius på Länsstyrelsen.

Annons

Det är alltså samma hanvarg som i flera år har hållit till i gränstrakterna mellan Kronoberg och Skåne och som ofta kallats Snapphanen.

Snapphanen betraktas som unik, eftersom han stannat kvar så länge i södra Sverige. I de allra flesta fall när man ser vargar i södra så rör det sig om unga hanar som är på jakt efter en hona för att bilda familj med. Men eftersom det är sällsynt med honor i söder, ger unghanarna ofta upp och vänder norrut igen och hoppas på bättre lycka.

Men Snapphanen har stannat kvar här. Han är född i ett revir i Hasselfors i Örebro län, men har befunnit sig i södra Sverige ända sedan 2012.

Natten till den 15 augusti hittades fem döda får i området mellan Häradsbäck och Ryd, och Länsstyrelsens besiktningsman konstaterade att det var en varg som dödat djuren. Dagen efter hittades spillningen på en skogsväg i samma trakt, så mycket talar för att det var Snapphanen.

Under året har flera andra vargobservationer gjorts i länet, bland annat mellan Kosta och Lenhovda, på flera platser i Växjöområdet, i Vrå-trakten och utanför Sävsjöström. Men betydligt fler angrepp på tamboskap har gjorts av lodjur. Åtminstone ett tiotal sådana angrepp har konstaterats.