Ljungby ligger i zon 4 och Halland i zon 1 minsann. Eftersom mitt nya tillhåll är en liten sommarstuga på västkusten, så blev jag ju förstås glatt överraskad när det gick upp för mig att jag kommer att bo på varmare breddgrader en del av året.

Även trädgård handlar nämligen till stor del om resultat. Som så mycket annat här i livet. Det kan man kanske inte tro när man inte är invigd i denna värld av färg och form, olika nyanser av grönt, lerjord och sandjord, vatten, torka och ohyra.

För det är ju faktiskt så, att hur rofyllt det än verkar att gå där och påta i jorden, så handlar det om resultat. Varje odlare vill lyckas och se resultatet av sitt slit. Vad är det annars för mening? Om alla växter skulle hänga med blomknopparna och se bleka och vissna ut, då hade det ju inte varit speciellt kul att hålla på.

Ibland kan det till och med krävas att man byter zon för att lyckas. Nedsläpp av fröer i en mer gynnsam zon, kan omvända den mest tvivlande odlare och innebära en nytändning för trädgårdsintresset.

Annons

Nytändning kan man också få genom att besöka någon av de fantastiska parker som finns runt om i landet. Här finns inspiration så att det räcker och svämmar över. Alla besökare får hela famnen full av intryck att ta med sig hem till sin egen lilla domän.

Visste ni att världen blir bättre med vackra blommor? Det menar i alla fall John Taylor som vi är vana att se i tv-programmet Trädgårdstisdag.

Han jobbar som trädgårdsmästare och brinner för att göra världen till en vackrare plats.

Han säger i en tidningsartikel, att ”en vacker trädgård händer inte av sig själv. Det är en oändlig mängd arbete - men det är roligt".

Han konstaterar också att det är stressfritt och att ”människor vallfärdar till trädgårdar världen över för där finns ingen negativitet eller stress".

Varför inte anamma dessa ord och bege sig till några parker eller öppna trädgårdar den här säsongen? Där, mitt bland blommor och häckar, kan man hitta lugn och harmoni, och chansen att gå ner i varv.

Och kanske är det till och med så att vackra blommor skulle kunna skapa fred i en orolig värld. Det är en tanke som i alla fall är värd att reflektera över.