En ny Sifo-undersökning visar att ungefär 2,1 miljoner svenskar har råkat ut för bedrägeri där man blivit kontaktad av främmande människor som försöker att lura till sig personuppgifter och få folk att logga in med bank ID. Detta skriver Expressen.

Försäkringsbolaget Mysafety är specialiserade på ID-skydd och försäkringar mot stölder och bedrägerier. Sedan 2014 har de genomfört en årlig Sifo-undersökning om ID-kapningar.

Enligt Expressen visar siffrorna på en eskalerande utveckling.

– Det är nedslående siffror. ID-kapningar mot privatpersoner och konsumenter fortsätter öka. Från fjolårets 196 000 så är det nu 237 000 svenskar som drabbats, enligt vår undersökning, säger PA Prabert, kommunikationschef för Mysafety, till Expressen.

Enligt polisen har det skett en ökning på 25-26 procent av antalet anmälda bedrägeribrott hittills i år jämfört med förra året.

– Det vanligaste tillgreppet är att man på något sätt kapar någons identitet och köper produkter eller tjänster i den personens namn, alternativt att man tömmer personens konton, säger Lotta Mauritzson, expert vid polisens nationella bedrägericenter, till Expressen.

Polisens uppmaning är att man ska lägga på luren om någon ringer upp och presenterar sig som bankpersonal och ber en logga in med bank ID.

Annons