Garth Brooks är en av de största inom den moderna Nashville-countryn. I hans band finns Johnny Garcia och Jimmy Mattingly som arbetar med Jamie Meyer. Hur kommer det sig då att en kille från Hisingen i Göteborg numera samarbetar med dem?

Fakta: Här är 
alla artisterna

Sommarkväll i Gränna hamn är en livesänd show som du kan se på Hallpressens sajter..

Fakta: Här är 
alla artisterna

Sommarkväll i Gränna hamn är en livesänd show som du kan se på Hallpressens sajter fyra söndagar i juli.

10 juli: Backyard Babies, Thomas Lundell, Stefan & Kim och ISA, Micke Syd & Tommy Ekman

17 juli: Jan Johansen, Nina Söderqvist, Vilma Flood Hases, Martin Almgren och Attack

24 juli: Jamie Meyer, Lisa Ajax, Refreshments och Jennifer Brown

31 juli: Wiktoria, Gabriel Kelly, Patrik Isaksson och Fröken Elvis.

Allt började med en mejlkorrespondens på Myspace 2007. Jamie började skriva med steelgitarristen Bruce Bouton som spelar i Garths band. Några år senare möttes de upp i Los Angeles.

— När Garth bestämmer sig att ta paus spelar Bruce, Johnny Garcia och Jimmy Mattingly med Reba McEntire. När jag gick på en musikskola i Los Angeles var de där med Reba. Då mötte jag upp dem på ett hotell och så sa han att om jag kommer till Nashville och han råkar vara i stan så spelar han gärna in med mig. Det dröjde fram till 2012. På den vägen är det.

Annons

Och det är genom det samarbetet och genom att sitta och skriva musiken i Nashville som Jamie har börjat utmejsla lite av ett eget sound. En blandning mellan den svenska popen och countryn.

— Jag är aldrig så stolt över att vara svensk musiker som när jag kommer till Nashville. Vi har bara en annan melodi i vår kultur och kan jag bara blanda det med texter som är countryfierade blir det bra.

Fakta: Fem countryfavoriter

Jamie Meyers väljer ut fem favoritlåtar med favoritartister inom genren.

1. Johnny Cash -..

Fakta: Fem countryfavoriter

Jamie Meyers väljer ut fem favoritlåtar med favoritartister inom genren.

1. Johnny Cash - Vad som helst. Innan Johnny var det ganska snällt, han var den första riktiga rockstjärnan i country.

2. Dolly Parton - "9 to 5". En klassiker, för att välja en låt som de flesta svenskarna känner igen med henne.

3. Garth Brooks - "If tomorrow never comes". Hans största låt är väl "Friends in Low Places", men min favorit är "If tomorrow never comes". Jag tror inte att det är så många som vet om att det är han som har gjort den först.

4. Keith Urban - "Somebody like you". Han kom och öppnade upp en helt annan dörr i countryn med bland annat den här låten.

5. Kip Moore - "Lipstick". Kanske lite otippat, det låter lite som Def Leppard på 80-talet. Jag är väldigt inne på den låten just nu.

Till hösten väntar ännu en resa till Nashville där de ska spela in nytt material. Det ska bli - som han själv säger - Jamie 2.0 med mer av Nashvillesoundet. Men först väntar en turné hemma i Sverige, Finland och Norge. Ett av stoppen är Sommarkväll i Gränna Hamn.

— Det ska bli kul, jag var ju där för ett antal år sedan. Nu vet jag lite mer vad som väntas den här gången. Jag älskar ju att turnera i Sverige och det är ju sjukt fantastiskt vackert här.

Countryn är ju annars stereotypiskt sett ansedd som rätt sorglig musik, funkar det bra som sommarmusik?

— Jag tror att 99,9 procent av mina låtar är i dur och jag är väldigt optimistisk. Kanske just eftersom jag är väldigt mycket för den svenska popen. Så senaste singeln "Holy ground" är ett stort hopp från det jag brukar göra, säger Jamie och fortsätter:

— För mig är countryn tvärtom från stereotypen. Lika mycket som de är bra på att skriva de här tragiska texterna så är det bra på att skriva åt andra hållet. Är det fest och party så är det verkligen det. Och det är väl en sådan bra blandning man är ute efter.