Janssons äng är säkerligen inte namnet på platsen. Det rör sig nog om ett misstag som uppstod när det i slutet av 1990-talet användes som en beteckning på den plats där rockfestivalen Ådraget hölls.

En annan plats, 330 normallånga steg utmed ån därifrån, stämmer mer in på namnet Janssons äng.

1996 började Café 1 och Ljungby Musik & Teater ordna rockfestivaler inne i Ljungby. Platsen för festivalen blev just detta grönområde som låg mycket nära arrangörernas hemvist Café 1.

Från början angav arrangörerna att Ådraget skulle hållas på Janssons äng.

– Jag har för mig att det var någon som berättade att platsen hette så, minns en av arrangörerna nu 20 år senare.

Men en som direkt reagerade på namnet Janssons äng var konstnären Sven Ljungberg, som levt ett helt liv i området.

– Den har aldrig haft namnet Janssons äng, sa Sven Ljungberg då. Det måste vara ett missförstånd.

Köpte ägg

Sven Ljungberg berättade också då att han väldigt ofta gick just över den åkern när han som liten skickades till Gängets gård för att köpa ägg. Gängets gård låg strax bortom åkern.

– Åkern tillhörde Gänget, så det vore ett bättre namn, tyckte han.

När lille Sven - vi talar då om 1920-talet - gick och handlade ägg var Gängets gård ett lantbruk, som senare gett upphov till namnet på gatan som nu avgränsar grönområdet, Gängesvägen. På senare tid har också namnet Gängets industriområde använts.

Annons

– Trädgårdsmästare Jansson hade ju sina odlingar på andra sidan Ljungsätersbron, sa Sven Ljungberg på 90-talet.

Rockfestivalen Ådraget pågick 1996-1998, men man använde fortsättningsvis inte namnet Janssons äng i sin marknadsföring.

Blev Ådraget

Men några år senare hölls det nya kulturaktiviteter på platsen. Kulturförvaltningen visade under några sommarkvällar utomhusbio på just på denna plats. Då kallades den för Ådraget - efter rockfestivalen.

För ett par år sedan dök namnet Janssons äng åter upp som en beteckning på platsen. Ljungbyelever hade livräddningsövningar där under 2015, och då kallades den så, kanske av någon som minns uttrycket sedan festivalernas tid.

Platsen har på senare år blivit en rekrationsplats i stan, där många fiskar, grillar eller ligger och solar. Flera förslag har därför lagts fram för vad man kan göra av området; en stentrappa ut i vattnet, skejt- eller parkourpark och även bostäder har föreslageits. Risken för översvämningar verkar dock sätta stopp för bostäder, men om oasen skall förändras är dock oklart.

Någon Jansson lär dock inte ha ägt marken, och definitivt inte Janssons handelsträdgård, som hade växthus och odlingar längre upp utefter ån.

Nedanför växthusen

– Jag har undrat varför de har börjat kalla det området för Janssons äng, säger Anna-Karin Jansson, som är brorsdotter till Thorvald Jansson som drevs Jansons handelträdgård.

Janssons hade sina odlingar bland annat nedanför växthusen, det vill säga på det område som ligger öster om Ljungsätersbron.

Sölve Rydell, som också tillbringat stora delar av sitt liv i kvarteren runt det här området minns att det var en grund vik i Lagan precis vid handelsträdgården. .

– Den kallades Janssons vik och där lärde jag mig simma.

– Janssons arrenderade ett markområden även på andra sidan ån, berättar Anna-Karin Jansson. Där odlades dahlior och potatis.

Janssons äng förefaller alltså vara fel namn på grönområdet mellan Kungsgatan och ån. Det vardagliga "Bakom Granngården" känns kanske inte heller så offensivt för en grön oas nära centrum.

Historiskt sett har det hänt mycket på området.

I slutet av 1800-talet var det ångbåtshamn. Då gick regeuljära ångbåtsturer mellan Hamneda och Ljungby, och det var på denna plats man angjorde i Ljungby. Under delar av 1900-talet var det en plats dit kringresande grupper, som då och då besökte staden, hänvisades till alternativt slog sig ner på. Det var även platsen där ljungbyborna en gång i tiden gick och såg på cirkus och det var här Knäpp Upp-revyn med Povel Ramel och Martin Ljung höll till när man hade sina tältföreställningar. I modern tid har studenternas Lagan River Race avgjorts i vattnet utanför ängen.

Man någon Jansson tycks inte ha varit inblandad.