Villaägaren trodde nog inte riktig vad han såg. I tisdags eftermiddag stannade en bil till utanför hans trädgård och en man försedd med en yxa klev in.

Eftertraktad och dyr

Enligt polisen kan kilopriset för sprängticka ligga på mellan 5 000 och 10 000 kronor. Tork..

Eftertraktad och dyr

Enligt polisen kan kilopriset för sprängticka ligga på mellan 5 000 och 10 000 kronor. Torkad och mal går den att köpa under namnet chaga.

Kilopriset för ett extrakt kan komma ned till 1 000 kronor.

Därefter började han hugga mot en björk i trädgården. Strax efter kom mannens hustru och började samla in vad man huggit ned.

Villaägaren undrade förstås vad som stod på och rusade ut och jagade bort paret. Därefter kontaktade han polisen som tog emot hans anmälan om försök till stöld.

Hälsoextrakt

Det visade sig att vad paret upptäckt och ville åt var sprängticka. Svampen växer på björkträd och har en kolsvart skrovlig yta och är ljusbrun inuti.

Den är inte särskilt vanlig, men inte sällsynt.

Ett annat namn för svampen är chaga och används framförallt inom alternativ hälsovård. Den kan torkas och malas till pulver och ätas eller blandas till en dryck.

I den alternativa hälsovården sägs chaga vara bra mot olika slags cancer och bland annat diabetes och psoriasis. Svampen ska också ha hög halt av antioxidanter och sänka högt kolesterolvärde.