Fritidsbanken på Föreningsgatan i Ljungby öppnade i slutet på oktober förra året.

– Sedan dess har vi haft 450-500 lån. Snön gör att ännu fler söker sig till oss. Det är mycket skidor och skridskor som lånas ut, säger Petersson.

Det är inte bara privatpersoner som kostnadsfritt kan låna fritidsutrustning i två veckor.

– Vi har fritidsgårdar och olika boenden som också kommer hit, inte minst nu på vintern är det många ensamkommande som fått chansen att första gången i sitt liv åka skridskor eller pulka.

– Tanken är just att man ska låna för att prova på olika idrotter. Det är ju onödigt att köpa utrustning till sitt barn om man inte vet att han eller hon kommer att vilja fortsätta med just den sporten.

Lånar ut, säljer inte

Fritidsbanken lånar ut, men säljer ingenting.

Annons

– Alla har ännu inte förstått detta, men folk lär sig efter hand, säger Tonny Petersson som själv besöker föreningar, företag och idrottsevenemang för att marknadsföra Fritidsbanken.

Till sin hjälp har han tre personer som han är arbetshandledare för i kommunens verksamhet.

– Om någon eller ett par föreningar ideellt skulle kunna hjälpa till en dag i veckan, så skulle jag kunna vara ute ännu mer och berätta om verksamheten. Jag har ännu till exempel inte besökt Svenska kyrkan.

Sportlov väntar snart för barnen i kommunen, och det finns pengar att spara för den som ska på skidresa till Fjällen, genom att låna istället för att hyra utrustning på plats.

Inget har försvunnit

Alla är välkomna, barn som vuxna, både för att skänka och att låna.

– Hittills har inga grejer försvunnit, utan alla har lämnat tillbaka sina lån. Man får skriva upp sitt namn och mobilnummer först bara, säger Tonny som minns en kvinna från New York.

– Hon skulle åka skidor i Hestra och blev förvånad att det var gratis att låna.

Fritidsbanken drivs i Ljungby av kommunen med stöd av sociala investeringsfonden och konceptet finns på ett 50-tal platser i landet. I Ljungby är finansieringen klar för hela 2018.

– Det är ett projekt som jag verkligen hoppas får fortsätta nästa år, säger Tonny Petersson.