Företagens intresse för att etablera verksamhet i Ljungby är hög och just nu planerar två företag att satsa stort i Ljungby, Ymer Technology AB är ett av dem.

Ymer är ett svenskt företag som tillverkar kylarlösningar bland annat till vindraftsbranschen.

Företaget är Stockholmsbaserat men har verksamhet i Danmark, Frankrike, Kina och USA.

I Ljungby har de sedan tidigare ungefär 50 anställda och nu har de bestämt sig för att utöka verksamheten genom att flytta viss produktion från Kina till Ljungby.

– Det är ju fantastiskt roligt. Vad jag förstår så handlar det om ungefär 50 till 60 nyanställningar under en 18-månadersperiod, säger Fredrik Koch som är företagslots i Ljungby kommun.

Christopher Moberg som är näringslivschef berättar att jobben som kommer att tillkomma framförallt är monteringsjobb och jobb som inte kräver någon specifik utbildning sen tidigare.

– Där hoppas vi att ungdomar och folk som kanske står lite utanför arbetslivet idag ska få en möjlighet att komma ut i arbetslivet och få jobb. Det är en extremt häftig expansion för de satsar väldigt mycket pengar och jag vet att de håller på och rekryterar redan idag, säger Christopher Moberg.

Investeringen som företaget gör i Ljungby uppgår till ungefär 40 miljoner kronor.

Men Ymer är inte det enda företaget som satsar på Ljungby.

Ett internationellt företag inom flyg och tågindustrin kommer också att etablera sig någonstans i kommunen.

– Vi har en etablering på gång i en ort utanför Ljungby tätort. Det kommer handla om ungefär 30 personer och det handlar om en etablering med tillverkning med flyg buss och tågindustri, säger Fredrik Koch.

– Och det som är fantastiskt roligt är att det är en ny bransch, säger Christopher Moberg.

Han berättar att företagets planer är spikade och att etableringen kommer att inledas någon gång under februari månad. Men mer än så vill de inte berätta i dagsläget.

– Men så fort företagsledningen är klara så kommer vi att slå på stora trumman, säger Fredrik Koch.