Tomas som själv är en stor bokläsare hoppas att sonen Ossian som idag är 6 år och dottern Amalia på 2,5 år ska ärva hans intresse. Just ni är Ossians favoritbok Roald Dahl-klassikern SVJ (Stora Vänliga Jätten) om föräldralösa Sophie som kidnappas av en stor vänlig jätte.

En läsande familj

Barnens Bokklubb lanserar kampanjen En läsande familj där bokklubben delar ut 100 böcker till f..

En läsande familj

Barnens Bokklubb lanserar kampanjen En läsande familj där bokklubben delar ut 100 böcker till familjer i Sverige som i sin tur skickar vidare böckerna till sina vänner. Barnens recensioner samlas på kampanjsajten En läsande familj. Syftet är att böckerna ska skapa diskussioner och väcka läslust.

- Roald Dahl-böckerna är roliga att läsa för mig som vuxen också, säger Tomas.

Annons

Men populärast just nu är Eva Bexsells samlingsbok om Morfar-Prosten som Tomas själv fick från sin farmor som liten och nyligen återupptäckte i en flyttlåda. Boken som kom ut första gången 1976 är djupt älskad av Ossian. Alfons Åberg och Ole Lund Kirkegaards Gummi-Tarzan är andra storfavoriter, liksom Pettson-böckerna och Jan Lööfs Pelle-böcker.

- Ossian har perioder när han är intresserad av ett specifikt ämne som han vill läsa om. Hittills har han avverkat böcker om tåg, kroppen och spänningsböcker. Böckerna brukar alltid skapa funderingar som leder till diskussioner.

Tvååriga dottern Amalia har ett stort bokintresse och brukar sitta och bläddra i bilderböcker själv. För henne är bilderna viktiga. Hon gillar Lennart Hellsings ramsböcker, Lilla Annaböckerna och Pippiboken med Ingrid Vang Nymans illustrationer. Ofta vill Amalia läsa samma stycke gång och på gång. I Pippi-boken är uppslaget där Pippi är på cirkus och sidorna när tjuvarna klättrar in genom fönstret för att ta Pippis guldpengar mest spännande.

Familjen har varit med i Barnens Bokklubb i fyra år och får en hel del tips om nya barnböcker och klassiker härifrån. Ofta kommer också en bokbuss till förskolan. När bokbussen har varit där brukar barnen prata mycket om figurerna i böckerna. Tomas och hans fru försöker turas om att läsa för barnen varannan kväll, men just nu är det mest Tomas som läser.

Tomas eget intresse för böcker väcktes av hans mammas högläsning var han var liten. Idag läser han mycket memoarer om svenska kulturprofiler. Hit hör bland annat Klas Gustafsson memoarer om Gösta Ekman och Monica Zetterlund. Margareta Strömstedts bok om Astrid Lindgren är en annan favorit.