Det blir kultur för hela slanten i fyra dagar framöver när Smålands musikfestival brakar loss i elva småländska kommuner.

Smålands kulturfestival

När: torsdag 30 oktober - söndag 2 november

Var: Runtom i hela Småland. Evenemang i elva kommune..

Smålands kulturfestival

När: torsdag 30 oktober - söndag 2 november

Var: Runtom i hela Småland. Evenemang i elva kommuner: Jönköping, Vaggeryd, Värnamo, Växjö, Vimmerby, Sävsjö, Hultsfred, Vetlanda, Alvesta och Ljungby kommun.

Susanne Rydén, som är verksamhetsledare och konstnärligt ansvarig för festivalen, berättar att hon vill uppmärksamma de småländska småorterna. Musik, teater, konst och annan kultur ska inte bara finnas i de större städerna, menar hon, det ska också kunna upplevas hemifrån ett litet samhälle.

– Jag vill plocka ut det bästa från världen och Småland som folk utifrån ska komma hit och få uppleva.

Konceptet verkar ha lyckats. Susanne Rydén säger att utöver besökare från hela Sverige och även Tyskland, så har Utrikesdepartementet skickat ut 16 utrikeskorrespondenter för att bevaka festivalen.

– De rapporterar i olika medier bland annat för Kina, USA, Turkiet, Finland, Polen och Italien. De skickar ut Småland i världen.

Annons

Festivalen har ett fullspäckat schema. Redan i kväll spelar den prisbelönta folkmusikgruppen Jaerv, med rötter i Jönköping, på Gummifabriken i Värnamo.

– De sjunger, spelar och berättar och är så fruktansvärt bra. De slår knockout på publiken, säger Susanne Rydén.

Under helgen är det också vernissage för en fotoutställning av Karl Larsson, samt boksnack på Vandalorum med vårt landskap i fokus, när både Smålands Akademi och Smålands författarsällskap släpper varsin bok om just Småland.

Men det är inte bara i Värnamo det händer grejer. I Skillingaryd blir det bland annat kreativt skapande med träkonstnären Ulf Celén, föreläsning om den svenska stolen och nostalgisk konsert med Marinens Musikkår.

På fredagskvällen vankas det nattkonsert på Hörle Herrgård och eldshow med delar ur Cirkus Cirkör.

Möbelfabriken i Vaggeryd visas upp i samband med ett kåseri om form och material med svarvaren Ulf Jansson, ackompanjerad av pianisten Kerstin Jansson.

Ett annat dragplåster är bröderna Rongedal och vokalgruppen SuperProffsEliten som spelar musikteater på Hooks Herrgård. Och på Café Timjan i Nydala uppträder konstnären och musikern Emilia Linderholm.

– Det är mycket man inte får missa, säger Susanne Rydén.

För hela programmet och biljetter, gå in på: www.smalandskulturfestival.se