Nyligen utsågs Ola Svensson och hans förlag till årets bubblare av Svenskt näringsliv och trots att Hastur funnits i mindre än fem finns redan 15-talet titlar i katalogen. Det finns större förlag med högre utgivningstakt men få skötta av en enda person som gör så gott som allt, från översättning till distribution.

Men för att berätta historien från början inleddes den i Lund 2001.

Fakta: Hastur förlag

Utgivning i urval:

Det gröna ansiktet av Gustav Meyrink

Dödens andedräkt av Greve Eric Stenbock

Se..

Fakta: Hastur förlag

Utgivning i urval:

Det gröna ansiktet av Gustav Meyrink

Dödens andedräkt av Greve Eric Stenbock

Severins resa in i mörkret av Paul Leppin

Mardrömsboken av H.P. Lovecraft

Den röda handen av Artur Machen

Upplagorna varierar mellan 300 och 2 500 exemplar.

Hastur förlags böcker finns på cirka 300 bibliotek runt om i landet.

Hastur nämns i litteraturen som en god gud - herdarnas beskyddare, men omtalas också som en obskyr figur som uppträder i olika skepnader.

– Jag hade studerat litteraturvetenskap och tagit min magisterexamen och började tillsammans med en studiekompis fundera över framtiden.

Resultatet av funderingarna blev Alastor Press, främst inriktad på dekadent fransk litteratur med en ambition att presentera "kända författares okända verk och okända författares betydelsefulla verk."

– Det handlar inte monster och sådant, utan om skräck på ett psykologiskt plan.

Tio år och åtskilliga utgivningar senare var det dags att gå skiljda vägar och Ola startade förlaget Hastur och flyttade samtidigt till Össjö. Rötterna fanns där redan, pappa kommer från Ljungby och mamma från Älmhult.

– Jag älskar naturen, det kändes befriande att komma hit.

Ola behövde inte starta sitt nya förlag från noll. Tio års erfarenhet och gott om kontakter var ett gott fundament för bygget Hastur. Ola ville skapa ett förlag helt inriktat på att ge ut klassisk fantastisk litteratur, alla hittills utgivna böcker är skrivna mellan 1880 och 1945.

– Det rullade på till våren 2013 då jag fick veta att jag hade en tumör på tjocktarmen.

Annons

Operationen i Malmö då tjocktarm och urinblåsa avlägsnades tog tio timmar och det blev en tung omställning och rehabilitering.

– Under sjukdomsperioden hade jag mitt förlag att förhålla mig till och jag hade ju också hjärnan i behåll.

Så sedan ett år tillbaka bor Ola på gården Roteminnet i Össjö, granne med sin pappa och här har han sin arbetsplats-

– Jag läser mycket, översätter och arbetar nära med de som gör omslagen till böckerna. Jag har total kontroll.

Det är något av ett detektivarbete. En läsning leder vidare mot något annat här och där finns pärlorna. Som till exempel den bortglömda Aurora Ljungsteds En jägares historier som inte varit tillgänglig på närmare 150 år. Och även om Hastur är ett "smalt" förlag finner böckerna sina läsare.

– Jag har en väldigt trogen läsarskara och 80 procent är återkommande kunder. Vi är ett starkt klassiskt förlag och jag känner ansvar för min läsekrets - vi är det enda förlaget som är nischat på detta sätt.

Hasturs böcker trycks i Polen och säger Ola säger att han kan se fördelarna med e-böcker men han upplever samtidigt att hans läsare vill ha något att hålla i händerna.

– Jag älskar boken som fysiskt objekt.

Nästa projekt för Hastur förlag blir en samling berättelser av den brittiske författaren Rudyard Kipling, mest känd för Djungelboken men med en rik och varierad produktion.

– Jag vill visa att även en sådan som Kipling hör hemma i skräckgenren.