Först två uppträdanden på Sunnerboskolan och på kvällen ytterligare ett uppträdande på Grand arrangerat av resekommittén för PRO:s medlemmar, även det fullt med energi.

Lena Marie är från Habo men numera bosatt i Jönköping. Tjugo år gammal blev hon känd genom dokumentären Målet i sikte. Lena Maria föddes 1968 utan armar och med vänster ben hälften så långt som det högra normala benet. Ingen vet orsaken till hennes handikapp.

Lena Maria berättar att hon kan göra allt som andra kan men att det tar lite längre tid bara. Gång på gång har hon också bevisat detta, både för sig själv och andra. Arton år gammal deltog hon i sitt första SM i simning. Samma år blev hon dubbel guldmedaljör och slog dubbla världsrekord. Hon har även hunnit med att skriva böcker, är med i Mun- och fotmålarna och sjunger.

Populär i Asien

Lena Maria har turnerat över hela världen och i Japan, Sydkorea, Taiwan och Thailand är hon populär. I torsdags var det i Ljungby hon spred sin energi.

– Jag pratar ju om mig, mitt liv och mina erfarenheter så innerbörden är så klart detsamma även om jag anpassar det jag pratar om efter min publik, säger Lena Maria.

Annons

– Fanns det fostervattensprover på den tiden som kunde ha visat ditt handikapp innan du föddes, frågar en elev när frågan blir fri. Svaret från Lena Maria blir att nej, hon hade tur att det inte fanns ultraljud och andra prover då. För då hade hon säkerligen blivit bortadopterad, för att någon utan armar och ben har väl inget liv av värde - eller?

Lena Maria ler när hon säger den sistnämnda meningen, hon är verkligen ett bevis på att man kan ha ett minst lika rikt liv om inte till och med rikare än många.

Född i rätt tid

– Jag tycker att alla små foster har rätt att leva, annars tycker jag att man ska låta bli att göra dem, säger Lena Maria. Hon menar att hon också haft en enorm tur som föddes precis i rätt tid och fick skörda det då många handikappade kämpat för så länge. Samma rättigheter, skyldigheter, lika värde och ynnesten att få integreras i samhället.

På frågan om vad hennes dröm är svarar Maria att hon vill kunna göra ännu mer för rättighetsfrågorna i andra länder. Hade hon fötts någon annanstans skulle hon kunnat bli en som inte får synas utåt.

Michell Jaredsson , en av eleverna som lyssnat till Lena Maria, berömmer henne stort för sin entusiasm och vad hon åstadkommit. Det är helt fantastiskt på vilket positivt sätt hon ser på livet, tycker Michelle.

Lika hänförd var Anita Pettersson i PRO:s resekommitté som lyssnat på Lena Maria tidigare och var riktigt glad över att få henne till Ljungby för PRO:s räkning.

– Denna styrelse avgår nu och detta blev ett fantastiskt bra slut att få uppleva Lena Marias energi tillsammans denna kväll som var vår avskedskväll, säger Anita.

PRO