Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2 300 berörs av skolrekonstruktion

Ägarbolagen bakom tio grundskolor och fyra gymnasieskolor i Sydsverige har så skakig ekonomi att de nu är under rekonstruktion. Mer än 2 300 barn och ungdomar berörs.

Läget är naturligtvis allvarligt, säger Lotta Kårlind, enhetschef på Skolinspektionen.

De två systerbolagen Karl-Oskar Utbildning och Gymnasieskolor i Syd har haft svajig ekonomi en längre tid, vilket nu lett till betalningssvårigheter. Problemen har tidigare uppmärksammats i medierna, men ägarna har hela tiden hävdat att orsaken var att verksamheten varit under uppbyggnad, vilket krävt stora investeringar.

Dålig publicitet

I den ansökan om rekonstruktion som nu beviljats av Växjö tingsrätt pekar ägarna på just den dåliga publiciteten som en orsak till att företagen kommit på obestånd.

Även debatten i förra årets valrörelse om privata näringsidkare i välfärdssektorn anges som en förklaring till att många av de elever som anmält sig till de olika skolorna ändrat sig och börjat på andra skolor i stället.

Totalt finns cirka 500 anställda på de berörda skolorna och förskolorna.

Det här reser stora frågetecken för hur den här raska expansionen varit planerad och genomförd, säger Mathias Åström, Lärarförbundets förhandlingschef.

Snabb expansion

Den första skolan i Karl-Oskargruppens regi startades i Ronneby 2009. Därefter växte verksamheten snabbt med fler grundskolor och förskolor runtom i södra Sverige. När John Bauer-koncernen gick i konkurs 2013 tog Karl-Oskargruppen också över fyra gymnasieskolor.

Vid varje expansionssteg har Skolinspektionen gett klartecken. Inte förrän vid en ansökan om att få starta ytterligare en grundskola i Växjö i somras sade inspektionen nej med hänvisning till bolagets dåliga ekonomi. Enhetschef Lotta Kårlind ser ingen anledning till självkritik.

Nej, vi har noga undersökt ekonomin vid varje tillfälle, säger hon till TT.