Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

200 000 kronor till muntligt berättande

Nu är det klart hur Kulturrådet fördelar pengar till kulturen i Kronoberg. Projektet "Kronoberg utvecklar en internationell arena för muntligt berättande" beviljades 200 000 kronor.

Det muntliga berättandet, som både regionen och Ljungby kommun vill satsa mer på, har rönt flera framgångar senaste året – inte minst med Sagobygdens upptagande i UNESCO:s register som gott exempel på arbete med immateriella kulturarv.

Och nu har staten beviljat pengar för ett projekt med internationell anknytning och som handlar om muntligt berättande.

1,8 miljoner till samverkansprojekt

Statens kulturråd har beviljat flera andra projektansökningar från Kronoberg. Bidragen går också till utvecklingsarbeten för bland annat satsningarna Medborgarscen och ett gemensamt projekt för Samverkan i Sydsverige.

Klart mest pengar med 1,8 miljoner kronor, fick samverkansprojektet med andra regioner som heter "Ett enat Sydsverige skapar ett starkt kultursverige".

– Förutom det glädjande i att statens kulturråd vill satsa på verksamhet i vår region är besluten också en kvalitetsmarkör. Vår verksamhet har kvalitéer som bidrar till nationella kulturpolitiska mål och som lockar besökare långt utanför våra gränser. Det ska bli så intressant att följa hur både det muntliga berättandet och medborgarscenen kan få extra skjuts med dessa medel, säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör i ett pressmeddelande.

Medborgarscen med Arabyfokus

Region Kronoberg, Region Blekinge och Växjö kommun inledde våren 2018 ett kulturprojekt i samarbete med Regionteatern Blekinge Kronoberg, vid namn Medborgarscen. Medborgarscen är ett av de projekten som beviljats medel för sitt utvecklingsarbete.

– Med hjälp av bidraget kommer vi fortsätta att utveckla våra metoder för att engagera civilsamhället i skapandet av vår scenkonst och bredda vårt nätverk med lokala föreningar och organisationer, samt att utveckla vårt pedagogiska arbete med civilsamhället, berättar Therese Willstedt, vd på Regionteatern Blekinge Kronoberg i Växjö i pressmeddelandet.

Under hösten 2019 kommer man att fokusera på Araby med projektet och en föreställning ”Älskade Araby” med premiär våren 2020,