Det är med vana steg som Mats Wilhelmsson visar vägen genom industrilokalen på 23 000 kvadratmeter. Han har jobbat där i över 30 år. Sedan 2005 har han varit vd för Tenneco.

Även hans kompanjon i det nya bolaget, Tony Hanemyr, har jobbat länge på Tenneco. De senaste åren som produktionschef.

Alla avtal klara

När det blev definitivt beslutat att lägga ned Tenneco, bestämde sig de båda för att starta ett nytt bolag. Nu är alla avtal i hamn, 
finansieringen ordnad, och därför kör de igång nya VittarydsVerken på måndag, inom samma bransch, avgassystem till bilar.

– Vi är nöjda och glada. Nu gäller det att göra det bästa av det här, säger Wilhelmsson.

– Vi har många duktiga medarbetare kvar, tillägger Tony Hanemyr.

– Ja, det hade inte varit lätt att slänga in 24 nybörjare, konstaterar Wilhelmsson.

Ägarna lägger ned Tenneco för att det finns en överproduktion i koncernen. VittarydsVerken ska inte producera för eftermarknaden, men däremot distribuera produkter åt Tenneco.

Turordning

Uppdrag nummer två blir att tillverka nya detaljer till Volvo, till nya bilar.

– Vi kommer att ha fullt upp. Vi kommer att köra tre-skift, säger Tony.

Förutom de 24 som går över till det nya bolaget, jobbar en handfull tjänstemän kvar för Tenneco i Vittaryd, i de gamla kontorslokalerna.

Det innebär att Wilhelmsson och Hanemyr har sitt kontor och ingång från baksidan.

• Varför vill Tenneco fortsätta jobba med er i Vittaryd?

– För att vi logistiskt ligger bra till för distribution, och för att vi har nära till Tennecos fabrik i Göteborg, vilket är bra för leveranserna.

• Hur har ni bestämt vilka som ska jobba i det nya bolaget?

– Vi har tagit viss hänsyn till turordningen och haft ett gott samarbete med facket. Vissa personer behöver vi eftersom de har viss kompetens. Men alla som har jobbat här har varit duktiga.

När Mats Wilhelmsson började ana att slutet närmade sig för Tenneco i Vittaryd, startade hans tankar om att kunna fortsätta på något sätt.

– Idén har vuxit fram under processtiden. Vi fick det första beskedet i september 2012. Vi fick sedan veta att det skulle verkställas, i februari 2013, berättar han.