Mitt bland raggarbilar och street-race-entusiaster vid Bredasten, där det var motorfest på lördagen, hade vid 17-tiden också en mängd brandbilar parkerat. Men inte vilka brandbilar som helst, utan polska sådana. Närmare bestämt 22 stycken, plus en buss, samtliga med texten Straz state fire Poland på sidorna.

På uppdrag av den svenska regeringen är de nu på väg till Härjedalen för att hjälpa till att bekämpa de häftiga bränder som rasar.

– Vi har blivit officiellt inbjudna på grund av den allvarliga situationen i Sverige, säger Michal Langner, chef inom den statliga brandtjänsten i Polen och teamledare för gruppen.

Kan stanna länge

Truppen består av 44 brandbilar och 139 brandmän, men för att inte störa trafiken valde halva styrkan att tanka vid nästa station, uppger Michal Langner.

– Vi beräknar att vara framme i Sveg på måndag, men vi vet ännu inte om detta är den slutgiltiga destinationen eller om vi ska vidare, den informationen har vi inte, säger han.

Enligt uppgifter från Rickard Wissman, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten, är de polska styrkornas slutdestination Bräcke i Jämtland.

– De åkte från Trelleborg i morse och ska även tanka, vila och sova en stund på flygbasen i Ärna i Uppsala, sa Rickard Wissman på lördagens kväll.

Enligt uppdraget ska de polska brandmännen stanna i Sverige i 14 dagar, men uppdraget kan utökas till ytterligare sju eller 14 dagar.

– Det beror på om det finns ett sådant behov och om vår regering godkänner det, säger Michal Langner.

På söndagen fortsatte konvojen genom landet och på många platser samlades människor på broar över E4 och hyllade brandmännen när de åkte förbi.