Minneskavalkaden i Kulturhuset hade samma upplägg som de populära och regelbundet återkommande idrottskaféerna med idrottsmuseet som arrangör - denna gång dock i förstorad form med åtta MIF-profiler på podiet men som vanligt med Bengt-Göran Söderlind som intervjuare.

Tillbakablickarna följde regelbokens matchtid - 2 x 45 minuter. I första halvlek samlades fyra veteraner runt Söderlind - Östen Johansson, Sylve Hallqvist, Bo ”Bosse Sme” Nilsson och Roland Sandström.

”Sållet” äldst

Äldst i kvartetten är 89-årige Östen Johansson, som flyttade till Markaryd från Södra Ljunga redan 1945 och gav sig i kast med fotbollen på orten. Han var målvakt, och själv rankar han sig lågt.

– Jag höll mest till i B-laget.

Han påstod att han fick tillnamnet ”Sållet” efter en match mot Traryd, där förlustsiffrorna blev 18-0. Han påstod också att han en enda gång under karriären lyckades rädda en straff - fast då med mera tur än skicklighet.

– Jag hann inte flytta på mig.

När Östen Johansson lämnade målburen, blev han lagledare och revisor i klubben och senare också högljudd åskådare. Som ledare låg han i början av 50-talet bakom en av klubbens mest spektakulära värvningar - högerbacken och frisparksspecialisten Ture Grahn från Halmia med två A-landskamper bakom sig. Han ansågs av många vara den mest hårdskjutande spelaren i svensk fotboll. Vid ett tillfälle knockade han en motståndare med ett frisparksskott i huvudet på denne.

”Stark” dryck

I Markaryd skolades Grahn om till center - ett sällsynt lyckat drag. På 102 matcher i MIF-tröjan svarade han för 103 mål.

Fotbollslivet på den tiden var ingalunda torrlagt. Det vittnade alla fyra herrarna om. Vänsteryttern Sylve Hallqvist - som drev sportaffär och camping på Sjötorpet - berättade om en episod vid ett MIF-besök i Danmark. I Helsingörs butiker shoppade spelarna starkvaror. Själv valde han en röd flaska på butikshyllan. Innehållet var starkt - men berusningen uteblev ändå.

– Flaskan innehöll chilisås!

Redan på 50-talet figurerade det pengar i fotbollen. ”Bosse Sme” fick till exempel tio kronor i betalning per match. Men ibland handlade det om betydligt högre summor. När Skärsjövallen invigdes 1950, var priset 
80 000 kronor.

– Omräknat enligt konsumentprisindex motsvarar kostnaden i dag 143 miljoner, sade Bo Nilsson.

Roland Sandström är klubbens mest meriterade spelare med bland annat 500 matcher i MIF, SM-guld med Elfsborg och fortfarande rekordhållare i denna klubb med 26 mål på en säsong.