För drygt två veckor sedan väckte åklagare i Växjö åtal mot nio utländska män som är misstänkta för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen.

Ligan greps i slutet av augusti

Till Smålandsposten säger åklagaren att hon kräver att huvudmannen ska få ett och ett halvt års fängelse för grovt häleri.

– För de andra åtta åtalade har jag inte lämnat något specifikt yrkande utan sagt att de har en mindre framträdande roll i den här organisationen. Straffet ska därför sättas lägre men bör bli fängelse för allihop, säger åklagare Saramaria Johansson till Smålandsposten.

Samtliga inblandade är medborgare i Bulgarien och enbart huvudmannen har en fast adress i Sverige.

– Jag har inte begärt utvisning för någon av dem. Däremot har jag begärt att samtliga ska vara fortsatt häktade i väntan på att domen vinner laga kraft och kan verkställas, säger åklagaren till Smålandsposten.

Den 27 juli ska ligan ha sålt en gösleverans på 367 kilo och bara några dagar senare levererade tjuvfiskarna ytterligare 346 kilo.

– Alla beslag visar på att tjuvfisket har varit organiserat och av mycket stor omfattning. Jag har under utredningens gång blivit mycket överraskad över vilka oerhört stora mängder som tjuvfiskats samt vilka summor det omsatt som jag ser mig kunna bevisa, sa förundersökningsledaren assistentåklagare Saramaria Johansson efter beslutet att åtala tjusfiskeligan.

Under onsdagen avslutas rättegången i Linköping.