Det var i april tidigare i år som Region Kronoberg införde den nya rollen som servicevärd på sjukhus i Kronobergs län. Syftet med satsningen är att göra det vardagliga arbetet enklare för sjuksköterskor och undersköterskor. Bland annat får servicevärdarna bädda sängar, servera fika och hjälpa till vid kortare patienttransporter.

Krister Marklund, verksamhetsutvecklare på Region Kronoberg säger att målet med satsningen är ett sätt att arbeta med kompetenshöjning i regionen.

– Dels att man använder kompetensen rätt och samtidigt blir det en kvalitetshöjning för patienterna. Tiden kan läggas på vårduppgifter med patienter.

I dag arbetar sammanlagt 21 servicevärdar på 14 olika avdelningar i Kronobergs län, varav en finns på akutmottagningen i Ljungby och resterande 13 i Växjö.

Nu hyllar både vårdpersonal och servicevärdar satsningen. Ulrika Persson, avdelningschef på akutmottagningen på Lasarettet i Ljungby berättar att Ljungby arbetat hårt för att få en servicevärd och tror att fler kommer hoppa på tåget i framtiden.

– Vi är väldigt glada och vi har kämpat hårt för detta. Det har efterfrågats länge och påtryckningarna härifrån började efter att Växjö startade med det.

61-åriga Ketty Frisk som arbetar som servicevärd på akutmottagningen på Lasarettet i Ljungby är även hon väldigt nöjd med sitt nya arbete.

– Det är väldigt inspirerande. Man hade gått så länge med samma arbete att man inte trodde man kunde så mycket mer, men så började jag här och insåg att jag visst kunde det. Alla är så tacksamma och det får jag höra nästan varje dag samtidigt som sköterskorna hinner med så mycket annat som de är ämnade för.