Sagobygden nominerades i år av regeringen till Unescos register över goda exempel på bevarande av immateriellt kulturarv. Därför passade också kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke på att göra ett besök efter sitt midsommarfirande med familjen i Horda. Det är första besöket hon gör på Sagomuseet i sin roll som minister, men hon har tidigare besökt museet som turist under sina ungdomsår.

– Det här är helt fantastiskt och det är väldigt matnyttigt för mig eftersom jag nu får se hela Sagomuseet och nätverkets breda verksamhet, som ligger bakom nomineringen för Unescos lista, berättar Alice Bah Kuhnke.

I Unescos register finns det i dag 17 platser i världen som är godkända och nu kan även Sagobygden bli ytterligare en.

Personalen från Sagomuseet och Alice åkte bland annat till Högarör utanför Ljungby, där Siw Svensson berättade sägnen om draken som passade skatten. Sedan guidades kulturminister på museet och fick lyssna till olika berättelser.

Alice berättar ofta sagor för sina egna barn och tror att sagor och sägner kan utveckla oss människor.

– Om vi förmår att ge barn och vuxna en kunskap om berättelser så kan det göra det enklare för oss att hantera livet, både det som är roligt och det som är svårt, berättar kulturministern Alice Bah Kuhnke.

För Sagobygden betyder nomineringen och besöket av kulturministern mycket för framtidens planer.

– Vi som har varit med ett tag här märker att det är nu det börja hända grejer, nu blir det ringar på vattnet. Lokala politiker börja visa mer intresse och vi har aldrig tidigare haft en minister som besökt oss så här många timmar, berättar Mikael Thomasson från Sagomuseet.

Om Sagobygden bli godkända av Unescos ska de sprida sitt arv runt om i hela världen.

– Om vi blir godkända innebär det både möjligheter men också en stor utmaning att sprida vårt immateriella kulturarv ut i hela världen. För det är det som är syftet med den här nomineringen, att dela med oss av det vi har, säger Per Gustavsson från Sagomuseet.

Ministern avslutade sitt besök i Sagobygden vid Rydaholms kyrka där hon fick lyssna till ytterligare en berättelse av Per Gustavsson.