Ljungby

Den 6 juni hålls det tal av kommunalrådet i hembygdsparken i Ljungby; det blir blåsmusik, körsång och uppvisning av Ljungby Drill - men ingen publik på plats.

I ett samarbete mellan Ljungby kommun och Smålänningen kommer allt att sändas på webben. Framför en dator eller smartphone kan du fira nationaldagen i Ljungby utan att vara på plats.

De olika traditionella aktiviteterna i Hembygdsparken i Ljungby spelas in i förväg vid olika tillfällen - men blir ett komplett program.

På nätet

Idén kommer ursprungligen från Emelie Olsson, kulturstrateg på Ljungby kommun.

– Det har ställts in så många evenemang. Vi hade till exempel inget valborgsmässofirande i år och jag tyckte det kunde vara roligt om vi i alla fall kunde ha nationaldagsfirande på nätet.

Smålänningen nappade på idén och nu kommer både Smålänningen och Ljungby kommun att visa firande på webben - allt inspelat i förväg men ändå mycket traditionellt.

Det blir tal av kommunalrådet Magnus Gunnarsson, barnkörer som sjunger, musik med Ljungby blåsorkester och uppvisning av Ljungby Drill.

– Vi spelar in de olika inslagen i förväg i Ljungby hembygdspark, blir ett lite annorlunda sätt att göra en nationaldagsbevakning för oss. Men omständigheterna är ju lite speciella, berättar Anna Lilliequist, nyhetschef på Smålänningen.

Sedan visas firandet från och med nationaldagen - utan kostnad - på både Smålänningens och Ljungby kommuns webb.

Hoppfullt

På måndagen fanns Johan Pelkonen från Hall media på plats i hembygdsparken och spelade bland annat in kommunalrådet Gunnarssons nationaldagstal.

Talet kan du se i sin helhet den 6 juni. Att det är relaterat till corona-pandemin är naturligtvis ofrånkomligt; det blir båda tack till alla de som kämpat och kämpar genom krisen och hopp inför framtiden.