Läs mer: Kvinnor i Ljungby sexuellt ofredade

En kvinna berättade i onsdagens tidning att hon och hennes kompis blivit sexuellt ofredade på Harrys nattklubb och att de upplever att detta har ökat det senaste året. Killar som håller fast tjejer och tafsar och hånskrattar när tjejerna säger ifrån.

En annan tjej berättar så här: ”Jag och flera av mina tjejkompisar kan bekräfta att det var en riktigt obehaglig nyårsafton inne på Harrys. Det hände mig flera gånger under kvällen att killar med utländsk härkomst kom bakifrån, lyfte min klänning och tog mig på rumpan. Det värsta var när en kille tog om min hals med sin hand och höll fast mig, sedan sa han på dålig engelska "i want you". Mina armar var för korta för att putta bort honom, och jag var så chockad att jag inte visste vad jag skulle göra. Jag har tyvärr inte polisanmält för att jag skulle inte kunna peka ut mannen/männen. Men jag tycker det är viktigt att det kommer fram att vi är många som blir utsatta."

Anne Karlsson (S), kommunalråd i Ljungby, reagerar starkt på berättelserna.

– Det är nolltolerans. Alla har rätt till sin egen kropp. Vi ska inte acceptera att kvinnor världen över utsätts för sådant här. Detta är dock inget nytt i samhället. Gemensamt är att det är män som utsätter kvinnor, säger hon.

Anne Karlsson påpekar också att det är viktigt att polisanmäla även om man inte kan peka ut någon.

– Gör man ingen anmälan så finns inte brottet eftersom det inte går att dokumentera, så det är jätteviktigt.

Även om tjejerna i de här fallen säger att det var män från andra länder som utsatte dem för övergreppen, så vill Anne Karlsson föra in debatten på att det förekommer våld mot kvinnor i alla grupper och länder.

– Vi måste ha förstånd nog att se att detta gäller många män och därför är det viktigt att diskutera jämställdhetsideal så att alla kvinnor kan känna sig trygga.

– Det gäller att man har respekt för varandra. Det behövs upplysande samtal och det är många män som skulle behöva ha de samtalen.

Är detta en fråga om integration? Vad har skolorna för roll i det här?

– Skolan har ett jätteansvar i att diskutera normer och förhållningssätt mellan män och kvinnor. Vi har en könsmaktordning där mannen är normen oavsett bakgrund. Kvinnojourerna är överfulla och det mördas kvinnor i världen varje dag. Vi måste hålla dessa olika bollar i luften samtidigt. Det är ingen enkel fråga.

I Karlstad har polisen pekat ut några ensamkommande flyktingpojkar bland dem som har antastat flickor i flera fall, enligt Sveriges Radio som har intervjuat Anoch Ghasri på Hagfors kommun.

Han samordnar HVB-hemmens sex- och samlevnadsutbildning. Han säger så här till radion:

– Det är helt klart oroväckande och vi som jobbar med ungdomarna måste snappa upp dem tidigare om vi märker att det finns ett behov av information eller utbildning i de här frågorna, berättar Anosh Ghasri som är enhetschef för kommunens boende för ensamkommande.

Han menar att det finns en stor kunskapslucka hos de här ungdomarna när det gäller sex och samlevnad men också kring jämställdhet och hur samhällena skiljer sig åt.

– Kommer man från ett traditionellt samhälle så är man så klart präglad av det, och inget man lämnar vid gränsen när man söker asyl. Är man inte van vid att se unga tjejer röra sig fritt, idrotta och gå på fest så kan det bli en kulturkrock.

Han säger vidare till Sveriges radio:

– Vi måste våga tala mer öppet om detta än vi gjort hittills. Det är en fråga som många drar sig för att diskutera, men hade man tagit tag i de här problemen i tid och föreslagit rimliga lösningar hade vi kommit en bit på väg. Men nu står vi här och får ta konsekvenserna av det.

Läs mer: Nattklubben tänker ta tag i problemet