Priset går till en kommun som visar en positiv befolknings– och sysselsättningsutveckling och god skattekraftsutveckling. Detta skriver .

Bakom utmärkelsen står Arena för tillväxt och konsultföretaget Sweco.

”Älmhult har utmärkt sig med att satsa på byggande, centrumutveckling och varumärke utanför de stora tillväxtregionerna och har bra samarbete mellan näringslivet och kommunen”, heter det i motiveringen enligt dn.se.

– Älmhult har lyckats bli en attraktiv boendekommun och har arbetat mycket med sin stads- och samhällsplanering, säger Katrien Vanhaverbeke, chef för Arena för tillväxt till Dagens Nyheter.

Sysselsättningsutveckling i Älmhult ligger långt över Sveriges kommuner ligger på 1,2 procent. En av anledningarna till detta är att Ikea har anställt drygt 500 personer.

– Älmhult ligger har en god befolkningstillväxt och jobbar väldigt bra med att ta emot både flyktingar, andragenerationens invandrare och skapar samhällen som är inkluderande. Där fungerar Älmhult väldigt bra, det ska de ha eloge för, säger Mats Hermansson, vd på Sweco Society.

Eva Ballovarre (S), kommunstyrelsens ordförande:

– Vi är jätteglada och jättehedrade över att få det här priset, säger hon.

Utmärkelsen ska delas ut 14 oktober i Älmhults centrum i vid en kulturnatt. Då ska alla invånare bjudas på ostkaka och lingondricka.