I somras föddes idén om att hantverka fram eget öl. För ett tag sedan bildades bolaget och nu laboreras det för att få fram egna unika recept samtidigt som man letar efter stora rostfria kärl.

Lokal finns redan, som troligen blir landets stadigaste: Vareböke gårds hundraåriga stenlada med över metertjocka väggar.

Inne i mangårdsbyggnaden råder en iver. Husets Viktor Lööf, 26 år och halvvägs på ekonomilinjen i Växjö, och Jonathan Kramer, 23, Älmhultsbo som sitter i Ikeas varuhuskassa, berättar att målet är att redan till hösten sälja första flaskan.

Med i projektet är även Viktors bror Gustaf samt studiekompisen Jakob Nachweij från Västervik.

Det finns två skäl bakom satsningen - eget och andras ölintresse. Mikrobryggerier poppar upp svampar i landet.

– I dag är det inte bara ”en stor stark” som gäller. Det är inne att testa öl från små hantverksmässiga bryggerier, säger Viktor.

– Ja, lokalt öl är det nya vinet, tillägger Jonathan.

De berättar att intresset lokalt är stort. Ofta, ofta, får de frågan: När kan vi börja köpa..?

Tanken är att först börja sälja till närliggande restaurangerna. Nästa etapp blir att bli leverantör till Systembolaget.

Och drömmen är att på sikt kunna öppna en egen pub i stenladan halvmilen från Älmhults city.

Ingen av delägarna har bryggmästarutbildning. Men de fortbildar sig själva och provar noggrant.

– Vi brygger efter känsla. Men vi måste vara supersäkra på våra egna recept innan vi kan köra igång.

Hobbyprojeket ska, är det tänkt, växa till något professionellt, förhoppnings ”något stort”. Men man betonar det hantverksmässiga och helst med lokala råvaror, som humle.

– I morgon ska vi (i köket) buteljera två backar öl. Det ska bli väldigt kul. Men det kräver mycket jobb, säger Jonathan.

Inte oväntat är det överjäst öl – ale – som gäller i förstone. Men det lär också bli stout (en slags porter) och troligtvis bakefter även ”vanlig” lager (pilsner).

Kapsylen far upp och vi får testa en köks-ale. En hel del citrus och mycket humle.

Kanske kan just denna brygd sätta Älmhult på ölkartan. Hösten får avgöra.