Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amning fortsätter att minska

Amningen fortsätter att minska. Av de barn som föddes 2009 ammades 97 procent helt eller delvis vid en månad och 88 procent vid två månader, en minskning med 3,3 procent jämfört med 2004.

De regionala skillnaderna är stora, visar statistik från Socialstyrelsen. Stockholmsmammor ammar sina nyfödda i större utsträckning än mammor i Jönköping. Samtidigt ammar fler mammor på Gotland sina ettåringar jämfört med mammor i Halland.

Trenden med ickerökande småbarnsföräldrar fortsätter. Av barnen födda 2009 hade drygt 13 procent minst en förälder som rökte under barnets första månad. Av mammorna rökte drygt 5 procent under barnets första månad. Det är en minskning med 3,7 procentenheter sedan 2000.

Störst andel rökande mammor fanns i Värmland, där 7,8 procent av dem rökte under barnets första månad. I Västerbotten rökte bara 2,6 procent, enligt Socialstyrelsen.

Det är en fortsatt svag nedåtgående trend. Men vad minskningen beror på kan vi inte säga, så länge vi inte har persondata och kan se vilka åldersgrupper det gäller och vilka andra sociala faktorer som spelar in, säger Karin Gottvall på Socialstyrelsen.

Fortfarande är amningsfrekvensen hög i Sverige sett i ett internationellt perspektiv, konstaterar hon.