För mig har det gått hyfsat bra. Jag är rätt nöjd efter omständigheterna. Jag menar, vad mer kan man begära? Man har ju faktiskt ett jobb att sköta, barn att ta hand om och ett kylskåp som ska fyllas. Dessutom har dygnet inte mer än 24 timmar.

Jag som återupptog träningen i höstas, har hunnit förbruka resterna på mitt gamla träningskort och är på väg att köpa ett nytt. Jag har inte kommit in i andra andningen ännu, men jag tycker att jag är en bra bit på väg. Viljan finns ju där i alla fall. Sedan handlar det bara om att prioritera och att motivera sig själv.

Men hur gör man det då? Vad vinner vi egentligen på att träna? Svaret är förstås olika beroende på vem som ställer frågan.

Vissa vill ligga på en högre nivå av träning för att må bra. Andra tycker det räcker med långa promenader eller cykling. Det är upp till var och en. Huvudsaken att vi känner oss nöjda med oss själva.

Det fina i kråksången är att man alltid får en ny chans. Nu när vi har passerat jul och nyår och påbörjat ett helt nytt år, då finns det alla möjligheter att sätta upp nya mål. Det är kanske nu det börjar?

Själv ska jag fortsätta där jag slutade. Eller där jag tog paus rättare sagt. För vi måste ju alla få unna oss lite jullov, även när det gäller träningen.

Häromkvällen smet jag undan den inplanerade träningsstarten och skyllde på att jag inte ville gå in i en lokal och trängas, och att det bästa vore om jag i så fall tränade direkt efter jobbet, för då kan jag inte komma undan.

Jag beklagade mig därhemma och sa att ”jag får inte plats med träningskläderna och jobbkläder och duschgrejer i min lilla ryggsäck, så det blir ju så bökigt."

”Men skaffa en större väska då", svarade min ena tonåring krasst och jag kände att nu har jag verkligen inga undanflykter som håller.

Så när den sista biten av julskinkan har blivit basen i en ost- och skinkpaj och julgranskulorna är omsorgsfullt nedpackade tills nästa jul, då är det bara att knyta skorna och ge sig i väg. Snart vänder det. Både när det gäller de tunga benen och flåset i lungorna, men även när det gäller ljuset. I januari går vi mot ljusare tider - igen.