Där kan jag göra i princip vad jag vill och plantera vad jag vill. Visst måste jag ta hänsyn till grannarna och inte sätta buskar allt för nära deras tomt, men annars är det knappast någon som kan bestämma över hur det ska se ut i min trädgård.

Det är en frihetskänsla som heter duga. Denna lilla plätt som kan tyckas gigantisk när man försöker hålla jämna steg med ogräset, men som egentligen är en liten del i det stora hela. Men det räcker. En alldeles egen trädgård behöver inte vara speciellt stor, så länge den är min och jag får styra över hur den ska blomstra och växa.

Vissa vill göra sin trädgård fin inför grannarna. Ha den som en visningsyta. Något man kan känna sig stolt över.

Andra tycker att odlingen av grönsaker är det viktigaste. De ser trädgården mer som ett skafferi.

Hur man än resonerar så har man friheten att välja sin egen väg, där på sin alldeles egna bit jord.

Detta med jord och trädgård är något som vinner över fler och fler entusiaster på sin sida. Allt fler vill känna att det går att skapa något genom att så och plantera. Att under hela sommaren ha något levande att pyssla om, och passa med vatten för att det ska överleva och trivas.

Varför allt fler blir trädgårdsintresserade har sin förklaring enligt trädgårdsskribenten Hannu Sarenström. Han säger att trädgården behövs som en motpol mot det moderna tekniksamhället som rusar på i hög takt, medan trädgården förändras långsamt.

Att jobba med trädgård är skönt eftersom det går sakta, medan allt det andra går fort.

Kanske är det så att vi behöver något gammalt och invant för att kunna ta till oss nyheter. Vi behöver något tryggt, samtidigt som vi ser framåt.

Samma sak gäller när man ska välja sommarblommor till urnorna på altanen. Det är alltid lika spännande att botanisera bland handelsträdgårdens nyheter, men det är minst lika roligt att köpa några av de där sorterna som man alltid har köpt. De som måste vara med helt enkelt. Annars blir det ingen sommar.

Nu är det snart dags igen. Snart kan man välja bland stora och små penséer i mängder av färger. Bara en enda liten kruka på trappan med de vippande vårblommorna är en lisa för själen.