Barberaren i Sevilla innehåller allt ett folklustspel, en fars, ska innehålla. En ung dam som hålls fången av sin förmyndare, en elak gammal gubbe som vill äkta sin myndling. En kärlekskrank greve vill gifta sig med damen, som också själv vill detta och försöker göra allt för att slippa den elake gubben. Till detta kommer den obligatoriske fixaren, i det här fallet, barberaren Figaro. Han ska ordna allt så att de unga tu får varandra och gubben blir dragen vid näsan.

Till detta kommer Rossinis musik och Smålandsoperan lyckas göra en mycket trevlig anrättning av dessa ingredienser. Regissören Björn Elmgren har självfallet en stor del i detta. Han plockar fram komiken i flera scener, liksom att de längtande ungdomarnas kärlek gestaltas på ett förnämligt sätt.

Björn spelar själv den gamle gubben doktor Bartolo, som blir lurad flera gånger om av en mycket ung och något röstsvag greve Almaviva, Michael Axelsson. Han klär ut sig till flera olika personer för att komma nära sin älskade Rosina. Hon gestaltas med bravur av Ida Ränslöv. Hennes mezzosopran är helt enkelt bedårande!

Titelrollsinnehavaren Figaro, görs av en praktfull baryton, Per Fürst Nilsén. Han har pondus i både röst och gestik. Andra karaktärer man minns är Fiorello, Martin Jägervall, som bland annat försöker sig på att dirigera orkestern och sköta en cymbal.

Orkestern ja, den är verkligen värd att lyftas fram. Tänk att sju välspelande damer kan låta som ett helt hovkapell! Fantastiskt! De leds av pianisten Maria Ingemarsson Berg. Orkestern överraskar också genom att inte starta med ouvertyren, i stället går handlingen igång direkt. Däremot kommer ouvertyren i andra akten, en nyordning som fungerar jättebra. För i bakgrunden försiggår en hel pantomimteater, där flera av aktörerna, med doktor Bartolo i spetsen, förbereder vad som ska hända i andra akten. Trots detta blir han lurad rejält ändå.

Men slutet blir gott och allting gott och Smålandsoperan är att gratulera. Ska något sägas i mera kritiska ordalag är det att det behövs mer ljus för publiken att ta sig upp till de högst upp belägna bänkraderna i masugnen. Ett räcke att hålla sig i är inte dumt heller.